U trendu

Država otkupila 34,58 odsto akcija Komercijalne

BEOGRAD – Ministarstvo finansija potvrdilo je da je država danas otkupila deo akcija Komercijalne banke od Evropske banke za obnovu i razvoj i (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC Capitalization Fund) i precizirala da je od njih preuzela 34,58 odsto akcija.

Te dve međunarodne finansijske institucije posedovale su 34,58 odsto običnih akcija Komercijalne banke a.d. Beograd i u skladu sa uslovima i cenom definisanom Ugovorom akcionara iz 2009. godine, akcije su otkupljene za 217 miliona evra.

Na taj način, uspešno je završena konsolidacija vlasničke strukture u Komercijalnoj banci i omogućeno je Republici Srbiji da potencijalnom kupcu ponudi na prodaju 83,23 odsto običnih akcija, a u skladu sa procesom privatizacije koji je u toku, kažu u ministarstvu.

Na osnovu Ugovora, međunarodne finansijske institucije – akcionari, imaju pravo da prodaju svoje udele državi po unapred određenoj ceni, te su oni iskoristili tzv. put opciju (put option) i aktivirali je 26. marta 2018. godine, slanjem put obaveštenja Republici Srbiji.

Država je bila u obavezi da postupi u skladu sa ugovornim obavezama.

Ta tranaskcija usledila je nakon akvizicije 6,89 odsto običnih akcija u vlasništvu Svedfund i DEG koja je okončana 26. juna ove godine, tako da će Republika Srbija sada posedovati 83,23 odsto običnih akcija Komercijalne banke a.d. Beograd, navode u Ministarstvu finansija.

Podsećanja radi, rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za prodaju Komercijalne banke ističe 2. decembra, a u igri su, prema objavljenim informacijama, četiri zainteresovana igrača: tri banke – austrijska Rajfajzen, srpska AIK banka i slovenačka NLB banka i američki investicioni fond Riplvud advajzers, čiji je vlasnik americki biznismen Tim Kolins.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.