U trendu

Ministarstvo: Emisije sumpordioksida u Kostolcu u okviru propisanih vrednosti i niže nego u EU

 Emisije sumpordioksida i praškastih materija u Termoelektrani Kostolac B kreću se u okviru propisanih vrednosti i niže su nego u Evropskoj uniji, zahvaljujući funkcionisanju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u ovoj termoelektrani koje radi od oktobra 2020. godine, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministarstvo se oglasilo povodom ocene Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) da su emisije sumpor-dioksida iz termoelektrane Kostolac B tokom 2018. godine, 2019. ali i 2020. godine višestruko prekoračivale maksimalne dozvoljene vrednosti koje propisuje Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP).

Ministarska rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je pre dva dana prilikom obilaska postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TE Kostolac izjavila da su emisije sumpor-dioksida i praškastih materija niže nego u Evropskoj uniji i da su u skladu s onim što je propisala Energetska zajednica.

Reagujući na tu izjavu ministarke RERI je u saopštenju naveo da je umesto smanjenja emisija TE Kostolac B 2020. emitovala gotovo 16.000 tona više sumpor-dioksida nego 2019. godine.

Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Kostolac izgradjeno 2017. godine, ali je pušteno u rad oktobra 2020. godine i od tada, kako tvrdi Ministarstvo, postiže zadate granične vrednosti emisija.

„Imajući u vidu da se postrojenje za odsumporavanje u TE Kostolac B trenutno nalazi u probnom radu, počev od 23. oktobra 2020. godine, te da se još vrši utvrdjivanje podobnosti objekta za upotrebu, RERI ukazuje da su izjave najviših državnih zvaničnika da isto ispunjava najviše ekološke standarde, u najmanju ruku preuranjene jer stručna komisija još nije utvrdila da je postrojenje za odsumporavanje uopšte podobno za upotrebu“, navedeno je u saopštenju RERI-ja.

RERI je u januaru ove godine podneo Višem sudu u Beogradu, tužbu protiv Elektroprivrede Srbije, zbog ugrožavanja zdravlja gradjana, a usled višestrukog prekoračenja dozvoljenih emisija sumpor-dioksida iz termoelektrana Nikola Tesla i Kostolac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.