U trendu

Ministarstvo energetike RUS ograničilo pristup podacima

MOSKVA – Rusko Ministarstvo energetike saopštilo je danas da ograničava pristup svojim statističkim podacima o proizvodnji i izvozu nafte i gasa.

Ministarstvo „ograničava distribuciju informacija koje bi mogle da budu korišćene kao instrument za jačanje pritiska na rusko tržište i njegove učesnike“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Sektor tog ministarstva, koji prikuplja podatke, nije objavio mesečni izveštaj 2. aprila, navodi britanska agencija pozivajući se na izjave dva klijenta, i dodaje da je to prvi izostanak tog izveštaja godinama unazad.

Iz ministarstva su naveli da su statistički podaci iz energetske industrije, u aktuelnim uslovima, prilično podložni manipulacijama, što ugrožava poslovanje aktera na tržištu.

Proizvodnja nafte i gasnog kondenzata u Rusiji je, prema tvrdnjama Rojtersovih izvora, pala ispod 10 miliona barela dnevno na najniži nivo od jula 2020.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je ranije procenila da bi ruska proizvodnja nafte mogla da padne za 1,5 miliona barela dnevno ovog meseca, jer ruske rafinerije redukuju preradu, a strani kupci izbegavaju kupovinu energenata iz te zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar