U trendu

Ministarstvo i AUL zajedno u unapređenju nautičkog turizma

BEOGRAD, 9. septembra (Tanug) – Memoranduma o razumevanju u oblasti nautičkog turizma u unutrašnjim vodnim putevima danas su potpisali ministarka turizma Tatjana Matić i direktor Agencije za upravljanje lukama (AUL) Vuk Perović.

Kao razlozi za zaključivanje ovog memoranduma navedeni su unapređenje privrednog ambijenta i podsticanje investicija u razvoj turizma i vodnog saobraćaja.

Saopšteno je da će dogovorena saradnja uticati na povećanje vidljivosti nautičkih potencijala Srbije, te da će domaćim i inostranim turistima približiće se kulturne znamenitosti i prirodne lepote naše zemlje.

Matić je istakla da su proizvodi nautičkog/rečnog turizma Srbije u velikom raskoraku s trenutnim potrebama turističkog tržišta.

„Nautički turizam jeste razvojna šansa Srbije čiji se veliki potencijal ogleda u mreži rečnih tokova od skoro 1.600 km dužine i Dunavu. Zbog razvijanja ovih potencijala današnje potpisivanje Memoranduma je veoma značajno i doprineće podsticanju investicione aktivnosti”, rekla je ona.

Navela je i da je Ministarstvo u prethodnih šest godina za pristane opredelilo ukupno 327.9 miliona dinara.

Perović je izjavio da će Memorandum umnogome unaprediti nautički turizam u Srbiji, budući da je njime prepoznat značaj izgradnje i otvaranja novih međunarodnih putničkih pristaništa i marina.

,,Srbija je zemlja velikih nautičkih potencijala i saradnja sa ministarstvom doprineće da ti potencijali budu vidljiviji i dostupniji turistima. U narednom periodu zajednički ćemo intenzivno raditi na planiranju i poboljšanju turističke infrastrukture“, rekao je on.

Dodao je da su marine i međunarodna putnička pristaništa važan segment putničkog vodnog saobraćaja i upotpuniće nautičku ponudu naše zemlje.

Perović je rekao da će aktivnosti Agencije biti usmerene ka planiranju kapitalnih i priroritetnih projekata i njihovoj realizaciji.

“ Uvereni smo da će razmena znanja, iskustva i informacija sa ministarstvom biti od ključnog značaja da bi se, nakon više decenija, u potpunosti iskoristili turistički potencijali Dunava i Save“, smatra on.

Sagovornici su se saglasili da će se kroz zajedničku saradnju dveju institucija efikasnije realizovati projekti u oblasti nautičkog turizma. Istakli su da će izgradnja i otvaranje novih međunarodnih putničkih pristaništa i marina doprineti razvoju lokalnih samouprava i povećanju ukupnih prihoda od turizma u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.