U trendu

Ministarstvo: Rast građevinarstva 20 odsto u drugom kvartalu

BEOGRAD – U drugom tromesečju ove godine zabeležen je rast od 20 odsto u građevinskom sektoru, podaci su Narodne banke Srbije, a iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštavaju da će zahvaljujući ulaganjima u putnu i železničku infrastrukturu i stanogradnju taj rast biti još veći u drugoj polovini godine.

U Ministarstvu navode da danas u Srbiji ima više od 44.000 aktivnih gradilišta, što, kažu, nije bio slučaj pre nekoliko godina.

„Reformama koje Ministarstvo sprovodi u građevinskom sektoru, pre svega uvođenjem e-dozvola i e-katastra, ali i unapređenjem prostornih i urbanističkih planova, stvaraju se temelji za dalji napredak u ovoj oblasti i privredni rast i razvoj Srbije“, navode u Ministarstvu.

Ističu i da su rast broja izdatih građevinskih dozvola, sve veći broj gradilišta i realizacija velikih infrastrukturnih projekata doprineli privrednom rastu zemlje i u drugom kvartalu ove godine.

U Ministarstvu navode da Srbija ove godine završava nekoliko kapitalnih infrastrukturnih projekata, pre svega Koridor 10 i Koridor 11, i započinje izgradnju pet novih auto-puteva – Moravski koridor, auto-put ka BiH od Sremske Rače do Kuzmina, zatim Ruma-Šabac i Šabac-Loznica, nastavak izgradnje Koridora 11 od Preljine do Požege.

Kažu da će početkom naredne godine krenuti i izgradnja prve deonice auto-puta Niš-Merdare-Priština, od Niša do Pločnika.

„Novi investicioni ciklus, vredan više od 15 milijardi evra, doprineće daljem razvoju građevinske industrije, koja će nastaviti da bude glavni nosilac rasta bruto društvenog proizvoda i privrednog razvitka zemlje“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.