U trendu

Ministarstvo: Rezultati reformi u građevinarstvu merljivi

BEOGRAD – Ministarstvo građevinarstva saopštilo je danas da o rezultatima reformi u oblasti građevinarstva, koje su pokrenute usvajanjem Zakona o planiranju i izgradnji 2014. godine i nastavljene njegovim izmenama, govore merljivi pokazatelji, poput broja dana potrebnih za izdavanje građevinskih dozvola, povećanja broja izdatih građevinskih dozvola, broja aktivnih gradilišta.

Odgovarajući na kritike, ministarstvo navodi da se na građevinsku dozvolu umesto po nekoliko godina danas u Srbiji čeka svega nekoliko dana i da je broj izdatih građevinskih dozvola povećan u poslednje četiri godine tri puta – sa 7.668 u 2014. na 21.824 u 2019.

Broj aktivnih gradilišta povećan je za više od četiri puta, sa 12.800 u 2015. na 53.642 u januaru 2020, dok je stopa rasta građevinarstva iznosila 13,4 odsto u 2018. a 27,1 odsto u 2019. godini, čime je ova grana postala glavni pokretač rasta BDP-a i, kao rezultat, udeo građevinarstva u BDP-u povećan je sa 3,2 odsto u 2014. na blizu 5 odsto u 2019. godini.

Ostvareni rezultati na stvaranju dobrog ambijenta za poslovanje, posebno u oblasti građevinarstvu, nisu stvar proizvoljnih tvrdnji, već činjenica koje imaju i međunarodno priznanje, navodi ministarstvo.

O tome, kažu, govori napredak Srbije sa 186. u 2014. godini na deveto mesto u 2019. godini na Duing biznis listi Svetske banke, koji je ujedno bio i glavni pokretač poboljšanja ukupne pozicije Srbije (sa 91. mesta u 2014. na 44. mesto u 2019. godini) na ovoj listi.

Navode da su tvrdnje poslanice Sonje Pavlović u dubokoj su koliziji sa svim tim činjenicama, a da su jednako netačne i druge iznete tvrdnje.

Navode da ona pojam „investitorski urbanizam“ upotrebljava u pejorativnom smislu, iako nije sasvim jasno šta pod njim podrazumeva.

„U Srbiji se planiranje vrši u skladu za zakonom i standardima u ovoj oblasti, a na nadležnima je organizacija izrade planova u skladu sa propisima. Takođe ukazujemo da planiranje neprihvatljivo investitorima nema mnogo smisla, jer rezultat planiranja treba da budu izgradnja i investicije, koji se sprovode u skladu sa zakonom“, navodi se u saopšenju.

Dodaju da ministarstvo ima puno razumevanje za probleme na koje ukazuje poslanica u vezi sa stanjem u inženjerskoj struci, ali podseća da su oni najvećim delom nasleđeni, kao i da upravo ovo ministarstvo ulaže ozbiljne napore za njihovo rešavanje.

„Strahovlada i samovolja povlašćenih interesnih grupa, koja se pominje, u građevinarstvu se prvenstveno ogleda kroz gradnju auto-puta od gline i blata, tehničku dokumentaciju rađenu bez valjanih geoloških podloga ili tehničku dokumentaciju i brojne druge primere s kojima smo se susretali u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata, koje smo uprkos svim nasleđenim problemima uspešno završili i predali na korišćenje građanima Srbije“, navodi ministarstvo.

Dodaju da inženjeri zaslužuju i imaju punu podršku Ministarstva u uređivanju svoje struke, koja se ogleda kako u stvaranju uređenog zakonodavnog okvira, tako i u pomoći da Inženjerska komora Srbije bude vraćena inženjerima, umesto da bude institucija koju je rukovodstvo „otelo“, pokušalo da je privatizuje i politizuje i koristi je za svoje lične interese, a da pritom dve godine nisu izdavali licence, što je obaveza Komore.

Ističu da je Inženjerska komora Srbije ključna institucija za uređivanje i unapređivanje struke i kontinuiranu edukaciju inženjera i da su Vlada Srbije i Ministarstvo tu kao podrška u sprovođenju planova Komore, jer je u interesu i inženjera, i svih građana, da inženjerska struka u Srbiji pokaže svu svoju snagu i da inženjeri drže korak sa najsavremenijim znanjima u svojoj oblasti.

Samostalna poslanica Sonja Pavlović je juče kritikovala Zakon o planiranju i izgradnji, čije su izmene trenutno u skupštinskoj proceduri.

Ona je navela da nema doslednog planiranja u Srbiji, da je zavladao investitorski urbanizam, da su inženjerska struka i domaće firme uništeni, a da su tenderi namešteni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.