U trendu

Ministarstvo: ล est izjava o zainteresovanosti za Komercijalnu

BEOGRAD – U Ministarstvu finansija danas je odrลพana sednica Tenderske komisije koja prati sprovoฤ‘enje postupka prodaje akcija u vlasniลกtvu Srbije u Komercijalnoj banci a.d. Beograd, a nakon razmatranja svih pristiglih ponuda, utvrฤ‘eno je da je ลกest izjava o zainteresovanosti dostavljeno blagovremeno i da sadrลพe svu dokumentaciju predviฤ‘enu javnim pozivom.

Saglasno javnom pozivu za dostavljanje izjava o zainteresovanosti koji je objavljen dana 31. maja, na prodaju se nude akcije Komercijalne banke a.d. Beograd koje predstavljaju ne manje od 50,1 odsto ukupnog broja obiฤnih akcija izdatih od banke, sa moguฤ‡noลกฤ‡u sticanja najviลกe 13.997.686 akcija, saoลกtilo je Ministarstvo finansija.

To ฤini ukupno najviลกe 83,23 odsto ukupnog broja izdatih obiฤnih akcija.

Izjavom o zainteresovanosti, uฤesnici na tenderu su imali zadatak da dokaลพu da se bave bankarskom delatnoลกฤ‡u u poslednje tri godine i da je vrednost ukupne aktive koja se odnosi na bankarsku delatnost veฤ‡a od milijardu evra na kraju 2018. godine (ako nije primenljivo, onda na kraju 2017. godine), ili da su prikupila sredstva u iznosu od najmanje 500 miliona evra u poslednjih 10 godina.

Takoฤ‘e, mogli su da dokaลพu i da upravljaju imovinom vrednom najmanje milijardu evra na kraju 2018. godine (ako nije primenljivo, onda na kraju 2017. godine), ili da su investitor poslednjih 10 godina kroz minimalno uฤeลกฤ‡e u kapitalu od 20 odsto u najmanje jednoj bankarskoj grupi, ฤija je aktiva iznosila preko milijardu evra, u najmanje jednoj od datih godina investicionog perioda.
Saglasno Uredbi o naฤinu i postupku prodaje akcija banaka koje su u vlasniลกtvu Republike Srbije, uฤesnici koji ispunjavaju kvalifikacione kriterijume definisane u javnom pozivu ฤ‡e biti informisani pisanim putem i biฤ‡e pozvani da uzmu uฤeลกฤ‡e u daljem toku tenderskog postupka, navodi se u saopลกtenju Ministarstva finansija.

Uredbom je predviฤ‘eno da Ministarstvo finansija, nakon prijema izjava o zainteresovanosti, izmeฤ‘u ostalog donosi i odluku o vrsti tenderskog postupka.

Nakon donoลกenja ove odluke, zainteresovana lica koja su podnela blagovremene i potpune izjave o zainteresovanosti biฤ‡e obaveลกtena o daljem toku postupka u skladu sa Uredbom, navedeno je u saopลกtenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.