U trendu

Ministarstvo: Zaposleni u EPS će imati predstavnika u upravljačkim organima

Ministarstvo rudarstva i energetike i Vlada Srbije konsultovali su se sa sindikatima u procesu reformisanja JP Elektroprivreda Srbije (EPS) i usvojen je predlog koji će osigurati da zaposleni imaju svog predstavnika u upravljačkim organima kompanije, saopšteno je danas.

„Zahtev da zaposleni imaju svog predstavnika u organima upravljanja, prihvaćen je definisanjem da je jedan član Nadzornog odbora predstavnik zaposlenih. Glavni razlog zbog kojeg deo predloga jednog dela Sindikata nije mogao biti prihvaćen je njihova nespojivost sa važećim zakonima kojima je uređeno funkcionisanje delatnosti u sektoru energetike“, navelo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Dodaje se da zahtev da snabdevanje građana i malih kupaca električnom energijom ostane delatnost od opšteg interesa nije moguće prihvatiti jer nije u skladu za pravnim sistemom Srbije.

Zakonom o energetici od 2014. godine snabdevanje gradjana i malih kupaca električnom energijom nije delatnost od opšteg interesa, pa tako to ne može ni ostati.

Zakonom je propisano da su snabdevanje električnom energijom i snabdevanje na veliko električnom energijom, energetske delatnosti koje se obavljaju u skladu sa tržišnim principima, u skladu sa odredbama Zakona o energetici, kojim je izvršeno usaglašavanje domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije.

Kad je u pitanju zahtev da pretežna delatnost EPS-a mora uz proizvodnju električne energije obuhvatiti i trgovinu električnom energijom, uključujući i snabdevanje, je pozitivna promena, imajući u vidu da se prvobitno zahtevalo zadržavanje trgovine električnom energijom kao pretežne delatnosti, a da proizvodnja električne energije bude navedena u ostalim delatnostima.

Taj zahtev, na način na koji je formulisan, ne može da se prihvati jer je Zakonom o privrednim društvima propisano da društvo ima jednu pretežnu delatnost, koja se registruje u skladu sa zakonom o registraciji, a može obavljati i sve druge delatnosti koje nisu zakonom zabranjene, nezavisno od toga da li su određene osnivačkim aktom, odnosno statutom.

S druge strane, kako bi se izašlo u susret zahtevu sindikata, dodat je, navelo je resorno ministarstvo, deo u predlog statuta kojim se naglašava da pored pretežne i ostalih delatnosti, Društvo obavlja i delatnost Trgovina električnom energijom.

Ministarstvo je podsetilo da ni u jednom predlogu Statuta trgovina električnom energijom nije bila isključena iz delokruga delatnosti koje bi EPS obavljao.

Dodatno, u prelaznim i završnim odredbama predloga statuta, dodat je novi stav kojim se uredjuje da društvo nastavlja da vrši javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Srbije iz 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika.

U vezi sa konstatacijom da je jednočlana skupština neprihvatljiva, Ministarstvo ukazuje da je članom 198. Zakona o privrednim društvima propisano da u jednočlanom društvu funkciju skupštine vrši jedini član društva.

Taj zahtev ili konstatacija, kako je navedeno, ni na koji način nije povezana sa pitanjima iz delokruga rada sindikata niti pitanjem poboljšanja prava radnika, te se postavlja pitanje po kom osnovu jedan deo predstavnika sindikata određuje da li će Vladu, koja predstavlja osnivača, odnosno Republiku Srbiju, predstavljati u Skupštini jedno ili više lica.

Sprovođenje odluke Vlade iz 2014. godine je neophodan prvi korak u reformi EPS-a kojom će se upravljački organi profesionalizovati, za šta postoji saglasnost struke, Vlade i zaposlenih.

„Profesionalno rukovodstvo će dovesti do efikasnijeg poslovanja i učiniti EPS regionalnim energetskim gigantom, što je krajnji cilj Vlade kojem se teži predloženom transformacijom i prelaskom iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa,100 odsto u vlasništvu države“, navelo je ministarstvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar