U trendu

Ministri G7 obecali visoku dekarbonizaciju energetskih sekto

BERLIN – Ministri sedam najbogatijih svetskih ekonomija postigli su danas dogovor o postepenom ukidanju korišćenja uglja u proizvodnji energije, ali nisu uspeli da se saglase oko roka za postizanje tog cilja, javlja Rojters.

Takođe su saopštili da energetska kriza izazvana ratom Rusije i Ukrajine ne bi trebalo da sputa napore u borbi protiv klimatskih promena.

Saopštenje, objavljeno na kraju trodnevnih pregovora Grupe sedam (G7) u Berlinu, blaže je nego prvobitni nacrt završnog kominikea u koji je Rojters imao uvid, a u kojem je bilo zacrtano da se proizvodnja energije iz uglja okonča do 2030. godine.

Izvori upoznati sa razgovorima kažu da su i Japan i Sjedinjene Države naveli da ne mogu da podrže taj rok.

U svakom slučaju, završni kominike znači da su se zemlje G7 prvi put javno obavezale na napuštanje proizvodnje energije iz ugalja, fosilnog goriva čijim se sagorevanjem emituje najviše ugljen-dioksida (CO2) u atmosferu.

Sastanak G7 održan je u svetlu rastućih cena energije i zabrinutosti za snabdevanje gorivom zbog rata u Ukrajini. Rusko-ukrajinski sukob je naveo neke zemlje da povećaju kupovine neruskih fosilnih goriva i da pojačano koriste ugalj kako bi smanjile svoje oslanjanje na ruske isporuke.

„Zamena fosilnih goriva iz Rusije dominirala je u političkoj debati i državnim akcijama proteklih nedelja i meseci. Ali, mora nam biti jasno da izazovi naše političke generacije, ograničavanje globalnog zagrevanja, neće nestati ako se samo koncentrišemo na sadašnjost. Vreme bukvalno ističe“, rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek na konferenciji za novinare.

Grupa sedam se takođe dogovorila da u velikoj meri dekarbonizuje svoje energetske sektore do 2035. i da prekine javno finansiranje projekata fosilnih goriva u inostranstvu do kraja ove godine, osim u okolnostima koje su iz objektivnih razloga ograničavajuće.

Prema saopštenju, ministri G7 su se obavezali na visoku dekarbonizaciju saobraćajnog sektora do 2030. godine, što uključuje znatno povećanje udela prodaje i korišćenja lakih vozila sa nultom emisijom štetnih gasova.

G7 takođe namerava da sledeće godine počne s javnim izveštavanjem o tome kako zemlje ispunjavaju ranije preuzetu obavezu o okončaju subvencija za fosilna goriva do 2025, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.