U trendu

Mirović: Ekologija je jedna od najvažnijih tema za Vojvodinu

NOVI SAD – Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović uručio je danas predstavnicima 12 lokalnih samouprava ugovore o finansirannju ili sufinansiranju izrade projektne dokumentacije za izgradnju prečišćača ili celokupnih sistema za upravljanje otpadnim vodama, čija je ukupna vrednost 50 miliona dinara.

Mirović je prilikom uručenja ugovor istakao da je ulaganje u ekologiju jedan od prioriteta Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine.

„Ovo je veoma važna oblast. Planiramo da u toku ove i naredne godine povučemo i dodatna finansijska sredstva u iznosu od 1,2 milijarde dinara kada je reč o drugim aspektima zaštite životne sredine, najpre u uspostavljanju standarda više energetske efikasnosti i zameni postrojenja na čvrsta goriva u javnim objektima na teritoriji Vojvodine“, rekao je Mirović.

On je podsetio da je na inicijativu Pokrajinske vlade Skupština AP Vojvodine usvojila Deklaraciju o zaštiti životne sredine kao krovni dokument kako bi ta oblast bila u prvom planu.

Predstavnici lokalnih samouprava istakli su važnost ovih ugovora i novca za izradu tehničke dokumenracije, jer, kako su naveli, to košta mnogo, a opštine uglavnom nemaju para u budžetu za te namene.

Ugovore za izradu projektno-tehničke dokumentacije dobili su gradovi Zrenjanin, Vršac i Kikinda i opštine Kovin, Odžaci, Bečej, Pećinci, Žitište, Bačka Topola, Irig, Bački Petrovac i Temerin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.