Misija MMF-a od sutra u Beogradu

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Džejms Ruf, stiže sutra u Beograd, a u fokusu razgovora sa Vladom Srbije biće budžet za 2016, reforma javnih preduzeća i eventualno povećanje plata i penzija.

Misija će u prestonici Srbije u naredne dve sedmice voditi razgovore u okviru treće revizije “stend baj” aranžmana iz predostrožnosti, vrednog oko 1,2 milijarde evra, koji je MMF početkom 2015. zaključio sa Srbijom.

Ruf je inače, još u avgustu poručio da će MMF, kada se bude vratio u Srbiju povodom treće revizije, razmatrati budžet za 2016. i sve trendove i kretanja u ekonomiiji vezane za naplatu prihoda.

„Na osnovu toga, u razgovorima sa vladom, donećemo odluku koliki prostor postoji za “relaksaciju“ plata i penzija. Eventualno povećanje zarada bi trebalo da bude selektivno i targetirano“, poručio je tada Ruf.

Premijer Aleksandar Vučić takođe je najavio, uoči dolaska MMF-a, da će u okviru treće revizije biti razgovora o povećanju plata i penzija.

Vučić je poručio da prostor postoji, te da će primanja i biti povećana.

Premijer je podsetio da je Bord izvršnih direktora MMF-a u Vašingtonu pre neki dan potvrdio pozitivnu ocenu Srbiji za prethodnu, drugu reviziju, što znači, kako je rekao, da smo “do sada dobro radili”.

Prema njegovim rečima, napravljen je dobar balans između fiskalne i monetarne politike. Deficit je niži od planiranog, a narednih godina videće se rezultati i na javnom dugu.

Resorni ministar finansija Dušan Vujović izjavio je ranije da se nada da će do kraja godine, sve što bude dogovoreno i prilikom naredne treće revizije aranžmana, biti usvojeno na sledećem sastanku Borda direktora MMF-a, koji je planiran da se održi najverovatnije pre katoličkog Božića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.