U trendu

Misija MMF-a zapocela posetu Beogradu sastankom u NBS

BEOGRAD – U Narodnoj banci Srbije (NBS) danas je počeo sastanak između delegacije MMF-a i predstavnika NBS i Ministarstva finansija, čime je Misija MMF-a započela posetu Beogradu povodom druge revizije aranžmana sa Srbijom.

Misiju MMF-a predvodi Jan Kes Martejn, sastanku u NBS prisustvuju, između ostalih, guverner Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali, a tokom dana će predstavnici MMF imati sastanke i sa drugim predstavnicima državnih institucija.

Kako je saopšteno iz NBS, Misija MMF-a trajaće do 23. marta i tokom nje razgovaraće se o aktuelnim fiskalnim, monetarnim i ukupnim makroekonomskim kretanjima, a biće razmotrena i realizacija utvrđenih kvantitativnih i reformskih ciljeva ekonomskog programa.

Razgovori se vode u okviru drugog razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa, koji je MMF podržao savetodavnim, nefinansijskim 30-mesečnim Instrumentom za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI) koji je odobren u junu 2021.

Prvo razmatranje sprovođenja ekonomskog programa okončano je u decembru 2021. kada je Odbor izvršnih direktora MMF-a doneo odluku o uspešnom završetku tog razmatranja.

Odluka je doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je mogućnost koja se koristi kada se proceni da formalna diskusija nije potrebna s obzirom na dobro sprovođenje mera ekonomske politike i dobre makroekonomske rezultate Srbije.

Prva Misija MMF-a u okviru novog aranžmana održana je od 11. do 22. oktobra prošle godine.

Misija MMF ocenila je tada da se privreda Srbije odlično nosi sa izazovima koje je nametnula pandemija kovida 19 i da je prisutan snažan privredni oporavak, podržan značajnim merama vlasti.

Srbija je u junu 2021. sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF – Instrument za koordinaciju politika (PCI), koji je savetodavnog karaktera.

Traje 30 meseci i ne predviđa pozajmljivanje novca.

Novi aranžman sa MMF predviđa različite reformske ciljeve, koji se odnose na dalju reformu javnih preduzeća, nastavak reforme Poreske uprave, na zelenu agendu i drugo.

Prethodni program PCI odobren Srbiji u julu 2018. godine.

Takođe, bio je na period od dve i po godine, savetodavnog karaktera i nije predviđao korišćenje finansijskih sredstava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar