U trendu

MMF: Loši izgledi britanske privrede bez sporazuma o Bregzitu

LONDON – Britanska ekonomija će se suočiti sa „znatno lošijom“ perspektivom ukoliko zemlja sledeće godine napusti Evropsku uniju bez dogovora nego u slučaju da postigne sporazum o Bregzitu, izjavila je danas direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.

Prema njenim rečima, britanskoj ekonomiji preti slabljenje ukoliko London i Brisel ne uspeju da se dogovore o međusobnim odnosima posle Bregzita, prenosi Rojters.

„Neuređen izlazak iz EU imaće mnogo lošije posledice“, rekla je Lagard, nakon što je MMF predstavio izveštaj o britanskoj ekonomiji u slučaju „razvoda“ bez sporazuma.

„Da budem jasna, u odnosu na sadašnje nesmetano jedinstveno tržište, svi mogući scenariji Bregzita će koštati britansku ekonomiju i u manjoj meri Evropsku uniju. Što budu veće prepreke za trgovinu u novom odnosu, to će ceh biti skuplji. Trebalo bi da je to sasvim očigledno, ali čini se da ponekad nije“, poručila je šefica MMF-a.

Lagard je dodala da ne treba zanemariti napredak koji je postignut u pregovorima o Bregzitu, ali da su „mnoga krucijalna pitanja nerešena“.

Fond je u izveštaju objavio da očekuje rast britanske ekonomije od oko 1,5 odsto godišnje u 2018. i 2019. godini ukoliko se postigne širi sporazum o Bregzitu. Pre dva meseca, u julu, MMF je predvideo da će ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva ove godine porasti za 1,4 odsto, a u 2019. godini za 1,5 procenata.

Britanski ministar finansija Filip Hamond je povodom izveštaja MMF-a rekao da London mora da obrati pažnju na „jasna upozorenja“ o rizicima koji prete britanskoj ekonomiji bez dogovora o Bregzitu.

On je izrazio uverenje da će dogovor biti postignut na jesen, ali i da nije nemoguće da do njega ne dođe.

Pojedine pristalice Bregzita kritikuju Hamonda tvrdeći da on želi da se sačuva odnos Londona i Brisela prema kojem bi Britanija ostala pod prevelikim uticajem EU.

Britanija bi trebalo da napusti EU u martu sledeće godine, a London i Brisel tek treba da postignu dogovor koji bi obezbedio tranzicioni period.

Premijerka Tereza Mej se nada da će biti ostvaren napredak ka dogovoru kada se ove sedmice sastane s kolegama liderima iz Unije.

Britanska ekonomija – peta najveća na svetu – usporila je rast posle referendumske odluke iz 2016. godine o istupanju iz 28-članog bloka, i većina drugih bogatih država je i dalje prestiže.

Ipak, prošlonedeljni bolji od očekivanih podaci pokazali su da je ekonomija zabeležila najbrži rast u skoro godinu dana, čemu je doprinelo Svetsko prvenstvo u fudbalu i vrelo letnje vreme, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.