U trendu

MMF: Najsporiji rast globalnog BDP-a od krize iz 2008.

VAŠINGTON – Američko-kineski trgovinski rat će spustiće rast globalne ekonomije u 2019. godini na najniži nivo od finansijske krize 2008/09. godine, upozorio je danas Međunarodni monetarni fond, dodajući da bi perspektive mogle da se pogoršaju ako trgovinske tenzije ostanu nerešene.

U najnovijem izveštaju „Svetske ekonomske perspektive“, MMF predviđa rast globalnog bruto domaćeg proizvoda od 3,0 odsto u tekućoj godini, što je niže u odnosu na julsku projekciju rasta od 3,2 odsto, prenosi agencija Rojters.

Reviziji procene su najviše doprinele sve teže posledice globalnih trgovinskih tvrenja, ocenjuje se u izveštaju.

Do 2020. godine, najavljene trgovinske tarife smanjiće globalni BDP za 0,8 odsto, a izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva je prošle nedelje istakla da je to jednako gubitku od 700 milijardi dolara, što je, kako je ukazala, otprilike odgovara vrednosti celokupne privrede Švajcarske.

„Slabost privrednog rasta posledica je naglog pogoršanja proizvodne aktivnosti i globalne trgovine, dok više tarife i produžena neizvesnost trgovinske politike štete investicijama i potražnji za kapitalnim dobrima“, navodi se u saopštenju glavnog ekonomiste MMF-a Gite Gopinat.

Globalni rast bi u 2020. godini, prema procenama Fonda, trebalo da ubrza na 3,4 odsto zbog očekivanih boljih performansi u Brazilu, Meksiku, Rusiji, Saudijskoj Arabiji i Turskoj.

I ova prognoza je, međutim, za desetinu procentnog poena niža nego u julu i izložena je rizicima, uključujući pogoršanju trgovinskih tenzija, poremećajima u vezi sa Bregzitom i nagloj averziji prema riziku na finansijskim tržištima.

Prema procenama MMF-a, obim globalne trgovine će, nakon rasta od 3,6 odsto u 2018. godini, porasti po stopi od tek 1,1 odsto u 2019. godini, što je za 1,4 procentna poena niže u odnosu na prognozu iz jula i za 2,3 procentna poena niže od predviđanja u aprilu.

Rast trgovine će se, kako se očekuje, oporaviti na 3,2 odsto u 2020. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.