U trendu

MMF: Nova radna mesta ključna za rast Zapadne obale i Gaze

MANAMA – Privredni rast na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze mora biti usmeren na otvaranje novih radna mesta, poručila je danas direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard.

Ona je to izjavila na početku konferencije o ekonomskom planu administracije američkog predsednika Donalda Trampa o investicijama u visini 50 milijardi dolara namenjenim rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

Poslovni ljudi i političari okupili su se u Bahreinu kako bi diskutovali o planu, koji je, kako tvrdi Vašington, od vitalnog značaja za okončanje višedecenijskog izraelsko-palestinskog sukoba, ali koji palestinski lideri odbacuju kao besmislen jer ne nudi političko rešenje, prenosi Rojters.

„Jedan od zaista dobrih aspekata plana je taj što identifikuje pojedine sektore, određene industrijske i ekonomske sektore koji će biti pogodni za otvaranje novih radnih mesta“, rekla je Lagard na otvaranju konferencije, dodajući da će sektori poljoprivrede, turizma i građevinarstva „apsorbovati mnogo radne snage“.

MMF procenjuje da će palestinska ekonomija zabeležiti pad od 1,6 odsto u ovoj godini, pri čemu nezaposlenost trenutno iznosi 30 odsto na Zapadnoj obali, a 50 odsto u pojasu Gaze.

„Postoji ekonomski plan i postoji hitna potreba da se obezbedi održivi zamajac“, poručila je Lagard.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar