U trendu

MMF očekuje da Sunak usmeri Britaniju ka fiskalnoj održivosti

BERLIN – Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MM) Kristalina Georgijeva izjavila je danas da očekuje da će novi britanski premijer Riši Sunak voditi tu zemlju ka fiskalnoj održivosti i da je s pravom upozorio javnost na teške odluke koje predstoje.

U razgovoru za Rojters u Berlinu, Georgieva je pozdravila, kako je rekla, Sunakovu jasnost i konstruktivan stav koji joj je poznat iz vremena kada je bio ministar finansija.

Ona očekuje da će narednih dana razgovarati sa nedavno imenovanim britanskih ministrom finansija DŽeremijem Hantom.

„Novi premijer dolazi s platformom koju je oblikovao tokom svojih ministarskih dana, a koju odlikuje veoma razborito uvođenje fiskalne discipline. Pažljivo sam ga slušala kako se obraća Britancima, i to je poruka koja bi trebalo da ima ođek u svetu. Ovo su teška vremena, a teška vremena zahtevaju teške odluke“, rekla je Georgijeva.

Sunak je u utorak postao treći britanski premijer u roku od dva meseca, obećavši da će izvući zemlju iz duboke ekonomske krize i obnoviti poverenje u politiku.

List Tajms je izvestio da bi Sunak mogao da odloži predstavljanje fiskalne politike planirano za sledeću nedelju, kako bi našao rešenje da popuni „rupu“ od 40 milijardi funti (46 milijardi dolara) u javnim finansijama Velike Britanije.

Ministar inostranih poslova DŽejms Kleverli izjavio je danas da kratko odlaganje ne bi bilo loše kako bi se obezbedilo da vlada ima tačan fiskalni izveštaj.

Na pitanje o mogućem odlaganju predstavjanja britanske fiskalne politike, Georgijeva je rekla da ne očekuje nikakvu promenu plana za objavu izveštaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar