MMF: Oporavak Srbije brži nego što se očekivalo

Oporavak Srbije je brži nego što se očekivalo, i u pogledu rezultata specifičnih sektora i kad je reč o otvaranju radnih mesta, izjavila je šefica odeljenja za tržišta u razvoju sektora za Evropu Međunarodnog monetarnog fonda Ana Ilina.

Ilina je ukazala da je to bila ocena prilikom poslednje posete Srbiji Misije MMF koju je predvodio Džejms Ruf, te da je zbog bržeg oporavka zemlje, Misija i podigla prognoze rasta za ovu godinu na plus 0,5 odsto.

“To je svakako dobra vest”, rekla je Ilina Tanjugu i dodala da će za sledeću godinu procena MMF-a kada je reč o rastu BDP-a težiti ka nivou od 1,75 odsto za Srbiju.

Ilina podseća da je Srbija sada u procesu implementacije i kreiranja reformi u kontekstu trogodišnjeg programa koji je u februaru 2015. zaključen sa MMF i poručuje će to dati impuls i privrednom rastu.

“Sledeći plan predviđen program sa MMF-om, Srbija će nastaviti s aktivnostima poput promovisanja privatnog sektora, unapređenja poslovne klime, unapređenja fleksibilnosti na tržištu rada i kapitala. Zatim, tu su i reforma i poboljšanje efikasnosti u državnim preduzećima, unapređenje javne administracije i Poreske uprave, ali i sudstva”, navodi ona.

Prema njenim rečima, u cilju podizanja rasta na održiv način, i veće produktivnosti, potrebno je napraviti ozbiljne reforme.

Ilina se osvrnula i na rezultate i izglede zemalja Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope, pozivajući se na procenu prezentiranu u poslednjem izveštaju Sektora za Evropu koji objavljenom 13. novembra ove godine.

Ona je navela da se ove godine očekuje pad BDP-a od 0,6 odsto u regionu kao celini. Iako mnoge privrede rastu zdravim tempom, privrede Rusije i drugih zemalja članica Zajednice nezavisnih država (CIS) su bile u padu ove godine, rezultirajući ukupnim negativnim rastom regiona kao celine.

Ilina je dodala da su projekcije bolje za 2016. godinu kada se očekuje oporavak i stabilizacija zemalja CIS-a, a takođe i snažniji rast u Jogoistočnoj Evropi, što će dovesti do ubrzanja rasta regiona kao celine na 1,3 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.