U trendu

MMF: Sastanak Sija i Bajdena važan signal za globalnu saradnju

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva izjavila je da je ovonedeljni sastanak predsednika SAD i Kine, Džozefa Bajdena i Si Đinpinga „preko potreban signal da svet treba više da sarađuje“.

„To šalje signal ostatku sveta da moramo pronaći načine da sarađujemo u onim izazovima u kojima nijedna zemlja sama ne može da uspe“, rekla je Georgieva u intervjuu za Rojters na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje.

Sastanak Bajdena i Sija je „važan u vreme kada se geoekonomska fragmentacija zaista produbila sa negativnim posledicama po izglede za ubrzanje rasta“, rekla je Georgieva.

Bajden i Si su se saglasili u sredu da međusobno održavaju komunikaciju, ali i da obnove komunikaciju dve vojske, te da zajedno rade na suzbijanju proizvodnje fentanila, što je prema oceni Rojtersa „opipljiv napredak“ u razgovorima dva lidera licem u lice.

Sastanak nije znatno uticao na oblasti sporenja dve velesile, ali je Georgieva rekla da je obnavljanje komunikacija važno u veoma neizvesnom trenutku za globalnu ekonomiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar