U trendu

MMF: SR ima dobar sistem za upravljanje u kriznim situacijama

BEOGRAD – MMF je donoseći odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja dogovorenog ekonomskog programa Srbije ocenio da naša zemlja ima dobar sistem za upravljanje u kriznim situacijama, izjavila je guvernerka Narodna banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja se sastala sa generalnom direktorkom MMF-a Kristalinom Georgijevom.

Georgijeva je naglasila da je Srbija zaslužila poštovanje, posebno imajući u vidu dobre makroekonomske osnove koje su kreirane u prethodnom periodu, saopštila je NBS.

Tabaković je rekla da je MMF, takođe, ocenio da srednjoročni izgledi rasta u Srbiji ostaju povoljni zahvaljujući posvećenosti vlasti strukturnim reformama.

Guvernerka Tabaković se juce sastala i sa ministrom finansija Švajcarske i članom švajcarskog Saveznog veća gospodinom Ulijem Maurerom, kao i sa guvernerom Švajcarske narodne banke gospodinom Tomasom Jordanom.

Tokom sastanaka razgovarali su o kompleksnim aktuelnim uslovima i neophodnosti saradnje.

Sastanci su održani u Švajcarskoj, u okviru obeležavanja 30 godina Konstituence Švajcarske u MMF-u.

Georgijeva je naročito istakla volju i snagu u Srbiji da se donesu nepopularne ali neophodne mere koje su doprinele stabilizaciji javnih finansija, a zatim i dinamičnom rastu po kojem je Srbija prepoznata.

Ona je pohvalila i rast koji je Srbija zabeležila prošle godine kao i ukupan projektovani srednjoročni makroekonomski okvir za Srbiju.

Georgijeva se osvrnula i na neophodnost preventivnog delovanja od strane nosilaca politika u svim zemljama kao i na činjenicu da su uslovi u kojima centralne banke donose odluke izuzetno izazovni.

Guvernerka Jorgovanka Tabaković informisala je Georgijevu o snažnom napretku koji je Srbija zabeležila u prethodnih 10 godina, tokom kojih je postigla i očuvala makroekonomsku stabilnost.

Navela je i da ubedljiva pobeda predsednika Srbije Aleksandra Vučića na ovogodišnjim aprilskim izborima, kao i većinska podrška naroda politici SNS, znači i nastavak potvrđeno dobrih politika za napredak Srbije i očuvanje predvidivosti poslovnog ambijenta.

„Danas je Srbija prepoznatljiva po stabilnosti, ekonomskoj, finansijskoj – stabilnom kursu dinara prema evru, a ovaj stub stabilnosti očuvali smo tokom svih globalnih kriza u prethodnih 10 godina, a nije ih bilo malo. Srbija je danas prepoznatljiva i po velikim ulaganjima u infrastrukturu, uz kapitalne investicije koje premašuju sedam odsto BDP-a. Sve to, uz ukupnu stabilnost, doprinelo je da oko 60 odsto stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu bude usmereno u Srbiju“, rekla je ona.

Razgovor je vođen i o aktuelnim globalnim uslovima koje karakteriše rast svetskih cena nafte i hrane, o adekvatnim odgovorima politika na aktuelne izazove i perspektivama rasta i razvoja.

Tabaković je govorila o brzoj reakciji nosilaca politika u Srbiji kako bi se obezbedila sigurna ponuda energenata, pomoglo privredi da bolje posluje u aktuelnim uslovima i kako bi se ublažio prenos visokih globalnih cena primarnih proizvoda na domaće tržište.

Tokom sastanaka je posebno naglašena i ekonomska saradnja između Republike Srbije i Švajcarske uz činjenicu da švajcarske firme u Srbiji danas zapošljavaju više od 12.000 radnika i da su strane direktne investicije iz Švajcarske premašile dve milijarde evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar