MMF zadržao prognozu ovogodišnjeg rasta Srbije

Medjunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je prognozu ovogodišnjeg rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije na 2,2 odsto dok je procenu za 2017. neznatno povećao, na 2,3 odsto sa 2,2 odsto prognoziranih u aprilu.

Očekuje se da ekonomski rast u Srbiji ubrza pošto tempo fiskalne konsolidacije usporava a strukturne reforme počinju da daju efekte u okviru programa koji MMF podržava, naveo je globalni kreditor u danas objavljenom regionalnom izveštaju.

Rast BDP zemalja jugoistočne Evrope koje nisu članice Evropske unije, medju kojima je i Srbija, Fond prognozira na 2,7 odsto u ovoj i tri odsto u proseku u sledećoj godini.

Najveći rast u tom regionu u 2016. se očekuje u Crnoj Gori, od 4,7 odsto, a najmanji u Srbiji.

Realni rast domaće tražnje u Srbiji Fond prognozira na 1,5 odsto ove i 1,8 odsto sledeće godine a rast izvoza na 7,7 odnosno 7,6 odsto.

Istovremeno MMF u Srbiji u 2016. očekuje blagi rast privatne potrošnje od 0,2 odsto posle pada od 0,6 odsto u 2015. Iduće godine će rast privatne potrošnje ubrzati na 1,7 odsto, očekuju u MMF.

Do promena u odnosu na prolećne prognoze MMF nije došlo ni kada je reč o inflaciji koja se i dalje prognozira na 1,7 odsto ove i 3,1 odsto sledeće godine.

Fond u novom izveštaju za zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope spoljni dug Srbije prognozira na 85,8 odsto BDP u 2016. i 83 odsto u 2017. godini.

Javni dug Srbije biće 78,9 odsto BDP ove i 77,9 odsto naredne godine, navodi se u prognozama Fonda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.