Mnučin: Tramp će sa zadovoljstvom uvesti dodatne carine Kini

VAŠINGTON – Američki ministar finansija Stiven Mnučin izjavio je da će predsednik SAD Donald Tramp „sa zadovoljstvom“ uvesti nove uvozne takse Kini, ako s predsednikom te zemlje Si Đinpingom ne uspe da postigne trgovinski dogovor na predstojećem samitu G20 u Japanu.

„Postignut je veliki napredak i mislim da je 90 odsto sporazuma bilo dogovoreno. Kina je osporavala neke stvari, ali su zahtevi Pekinga odbijeni“, kazao je Mnučin za CNBC, prenosi Glas Amerike.

Američki predsednik već je doneo odluku da se uvedu tarife na kinesku robu iz uvoza vrednu 200 milijardi dolara, a najavljuje i da će, ako ne bude dogovora, uvesti i dodatne carine na robu vrednu 325 milijardi dolara – čime bi bili obuhvaćeni bukvalno svi proizvodi koje Kina izvozi u SAD.

„Prekinuli smo pregovore“, kazao je Mnučin i istakao da sve dalje zavisi od Trampovog susreta sa Sijem u Osaki na samitu G20 krajem juna.

Mnučin je naveo da će dogovor sa Kinom biti postignut „ako ona to zaista želi, a ako ne – da će se nastaviti sa uvođenjem tarifa“.

Peking i Vašington pregovaraju već mesec dana o trgovinskom sporazumu, ali dogovora nema.

Međunarodni monetarni fond je ranije upozorio da bi spor Kine i SAD oko tarifa mogao da smanji globalni ekonomski rast u 2020. za pola procentnih poena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.