U trendu

Mobilna aplikacija za prijavu agrarne štete iz osiguranja

NOVI SAD – Mobilna aplikacija za prijavu šteta iz osiguranja useva i plodova, ĐOR osiguranja, puštena je u rad danas u Razvojnoj agenciji Vojvodine u Novom Sadu.

Klimatske promene su jedan od najvećih rizika sa kojima se suočava poljoprivredna proizvodnja, a u takvim uslovima osiguranje poljoprivrede trebalo bi da predstavlja jednu od ključnih investicija u agraru čemu svedoči i ova aplikacija koja predstavlja značajnu podršku razvoju poljoprivrede u Srbiji.

“Jednostavno rečeno, današnja ideja, tema i vodilja ovog projekta je ‘Made in Vojvodina’, odnosno ‘Poreklom iz Vojvodine’. Kako je ĐOR osiguravajuće društvo bazirano u Vojvodini, trudi se da bude inovativno i da primenjuje sva dostignuća u digitalizaciji u čemu ima veliku podršku Insitituta BIOSENS”, rekao je predsednik Izvršnog odbora ĐOR osiguranja Đorđo Markeđani.

Kroz ovaj projekat, cilj nam je da pokažemo da naša dela prate naše reči, dodao je on i podsetio da je ĐOR osiguranje i pre nastupanja pandemije bilo na neki način primorano da preduzme korake u digitalizaciji procesa rada.

“Ova aplikacija pokazuje na koji način se uspešno može primeniti digitalizacija u svakodnevnim poslovnim procesima osiguranja. Kako su Vojvodina i Srbija lideri u poljoprivredi i u informacionom sektoru, prate sve inovacije, ovo je naša realnost i ova aplikacija će omogućiti lakše upravljanje i prijavu šteta”, naveo je Markeđani.

Ovo je samo prvi korak na putovanju od hiljadu milja, a mi imamo veliku odgovornost kao nosioci digitalizacije u ovom delu sveta u domenu poljoprivrede da sa kredibilnim i ozbiljnim partnerima razvijamo rešenja koja će biti primer drugima kako treba raditi, kazao je direktor Instituta BIOSENS Vladimir Crnojević.

Ističe da je ĐOR Tera jedna od takvih aplikacija i jedan od prvih koraka u domenu industrije naslonjene na poljoprivredu u Srbiji koja mora proći kroz proces digitalizacije.

„Ono što ova aplikacija nudi jeste da se tačno evidentira šta je predmet osiguranja, geografski se pozicionira, da se prate svi parametri i da se na brz i efikasan način uradi prijava štete koja će ostati evidentirana u jednom multimedijalnom sistemu sa fotografijama, GPS lokacijama i svim ostalim stvarima”, ukazao je Crnojević.

Ova platforma pomoći će donošenju odluke proizvođača da investiraju u poljoprivredu, ocenio je predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović.

“Suma koju treba da ulože u osiguranje je višestruko manja nego što je potencijal štete koja može nastati. I kada pogledate površinu hektara koji su osigurani, videćete da Vojvodina nešto bolje stoji u odnosu na prosek cele Srbije. ĐOR je u proteklih pet godina isplatio više od dve milijarde dinara štete po ovom osnovu što znači da će platforma pomoći i poljoprivrednim proizvođačima i njima da budu efikasniji”, napomenuo je Mirović.

U cilju zaštite useva od elementarnih nepogoda, Pokrajinska vlada izdvojiće više od 20 miliona evra u automatizaciju sistema protivgradne zaštite, najavio je Mirović.

“Vojvodina će prva od svih regiona u Srbiji biti potpuno pokrivena do kraja naredne godine. Do kraja juna ove godine biće završena u potpunosti automatizacija sistema protivgradne zaštite u zoni delovanja radarskog centra ‘Fruška gora’, dakle Srem. Imaćemo i ugovore za druga dva radarska centra”, naveo je Mirović.

Pokrajinski premijer najavio je ovom prilikom i početak izgradnje nove zgrade Instituta BIOSENS, koja bi trebalo da bude započeta u toku sledeće nedelje.

Zauzeće više od 7.000 kvadratnih metara, a time će biti obezbeđeni novi prostor i bolji uslovi za istraživača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.