U trendu

Moguć pad proizvodnje suncokreta u Ukrajini za 42%

LAVOV – Proizvodnja suncokretovog semena u Ukrajini mogla bi da padne za 42 odsto na 9,6 miliona tona u 2022. godini zbog drastično smanjene površine za setvu usled napada Rusije, procenjuje poljoprivredna konsultantska kuća APK-Inform.

Setvene površine pod suncokretom u Ukrajini mogle bi da padnu u 2022. na najniži nivo u poslednjih 13 godina, na oko 4,2 miliona do 4,4 miliona hektara, odnosno za 35 posto u odnosu na nivo iz 2021. godine, objavio je APK-Inform u sredu uveče, prenosi Rojters.

„Ovo smanjenje je posledica toga što je veliki deo borbi u toj zemlji koncentrisan u glavnim regionima za uzgoj suncokreta“, navela je konsultantska kuća.

Ukrajina je najveći svetski proizvođač semena suncokreta i izvoznik suncokretovog ulja.

APK-Inform je takođe procenio da bi ukrajinska proizvodnja uljane repice mogla da opadne za 19 procenata na 2,52 miliona tona, dok će proizvodnja soje verovatno pasti za 23 odsto na 2,74 miliona tona.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Roman Leščenko izjavio je za Rojtersu ove nedelje da bi površine za sejanje prolećnih useva ove godine mogle da budu više nego prepolovljene u odnosu na nivo iz 2021. godine, na oko 7,0 miliona hektara.

U Ukrajini je već počela prolećna setva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.