U trendu

Moguće iskljcenje više od 80 kineskih firmi s berzi u SAD

NJUJORK – Komisija za hartije od vrednosti SAD-a (SEC) dodala je više od 80 firmi na listu privrednih subjekata koji se suočavaju s mogućim isključenjem sa američkih berzi, a među kojima su kineske kompnije JD.com, Pinduoduo, Bilibili i NetIs.

SEC je time proširio listu koja se sastoji od kineskih kompanija koje kotiraju na američkom tržištu kapitala, pozivajući se na zakon iz 2020. koji je potpisao tadašnji predsednik SAD-a Donald Tramp, izveštava Rojters.

Taj akt donet je ciljem da se uklone kompanije iz stranih jurisdikcija sa američkih berzi ako njihovi revizorski izveštaji o poslovanju ne budu u skladu tri godine zaredom sa američkim oditorskim standardima.

Druge velike kineske kompanije koje su dodate na listu SEC-a su holding ĐinkoSolar, NIO, Čajna Petroleum & Kemikal korporacija, između ostalih.

Rojters je nedavno izvestio da su kineski regulatori zatražili od nekih firmi listiranih na berzi u SAD, uključujući Alibabu, Baidu i JD.com, da pripreme više informacija o reviziji.

Kina je takođe početkom aprila predložila da se revidiraju pravila o poverljivosti informacija za domaće kompanije koje kotiraju u inostranstvu, čime bi se uklonile pravne prepreke u kinesko-američkoj saradnji o nadzoru nad revizijom i odgovornost za zaštitu državnih tajni prebacila na kineske kompanije.

Taj predlog Pekinga je usledio nakon što je američki nadzorni organ saopštio u martu da nastavlja angažovanje s kineskim regulatorima oko dobijanja pristupa evidenciji njihovih revizora, ali se za sada ne zna da li će kineska vlada odobriti takav pristup koji zahteva novi američki zakon o listiranju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar