U trendu

Mol otvorio prvi depo u Sremskim Karlovcima

SREMSKI KARLOVCI – Mađarska naftna kompanija Mol otvorila je u Sremskim Karlovcima depo u kojem će skladištiti i obrađivati zalihe goriva, bez, kako jwe saopšteno, uticaja na životnu okolinu.

„Depo Mola u Sremskim Karlovcima je, za ovih 15 godina, koliko kompanija posluje u ovoj zemlji, najveća investicija ove kompanije u Srbiji. I ova investicija potvrđuje da su Srbija i Mađarska strateški partneri. Srbija je naš najznačajniji partner među zapadnim zemljama, a mađarske investicije u Srbiji prelaze pola milijarde evra“, rekao je ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter, naglašavajući da žele još više da jačaju i proširuju ekonomsku i političku saradnju sa Srbijom.

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić ocenio je da je otvaranje depoa Mola značajan, ne samo za tu kompaniju već za ukupan naftni biznis i energetski sistem Srbije.

„Mađarska i Srbija predstavljaju primer dobrosusedskih odnosa, koji bi trebalo da posluže kao uzor svima u regionu. Posledica tog prijateljstva i dobre atmosfere koja postoji između dve vlade, imamo snažne ekonomske odnose, koji stalno jačaju, na svim poljima, uključujući i energetiku“, rekao je Antić, dodajući da ova investicija potvrđuje da je „Srbija stabilna zemlja za strane investicije“.

„U energetskom smislu ova investicija snažno utiče na ukupnu energetsku sigurnost i pruža mogućnost da imamo više izvora snabdevanja. Za nas je posebno važan ovaj terminal jer jača tržište u Srbiji što mi, kao Vlada i kao društvo, podržavamo“, rekao je Antić.

Direktor kompanije Mol Srbija Ante Aralica rekao je da je u Sremskim Karlovcima najnoviji sistem ubrizgavanja aditiva izgrađen tako da čuva okolinu,.

„Terminal je opremljen biološkim uređajem za tretman otpadnih voda i separatorom ulja, a rezervoari imaju rashladne sisteme i potrebne plutajuće krovove na benzinskim obalnim tankovima kako bi se smanjilo isparavanje. Transport će biti obavljan rečnim i drumskim putem, a nadamo se, u budućnosti, i železničkim“, rekao je Aralica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.