U trendu

Moldavija počela da nabavlja gas od Poljske umesto od Rusije

Moldavija je počela da nabavlja prirodni gas od Poljske, umesto od Rusije, u pokušaju da izbegne nestašicu gasa tokom zime nakon što nije uspela da obnovi dugoročni ugovor o snabdevanju sa Moskvom.

Ta bivša sovjetska republika sa 3,5 miliona stanovnika juče je primila milion kubnih metara gasa od poljskog dobavljača, posle višegodišnje zavisnosti od Rusije.

Predsednica Moldavije Maja Sandu objavila je danas da je Evropska unija obećala njenoj zemlji 60 miliona evra pomoći radi prevazilaženje gasne krize.

Moldavija je sav prirodni gas nabavljala od Rusije do septembra, kada su propali pregovori o novom ugovoru sa ruskom državnom kompanijom Gasprom.

Gasprom je tokom vikenda saopštio da Moldavija, najsiromašnija evropska zemlja, treba da izmiri ogroman dug od 610 miliona evra kako bi ugovor bio produžen.

Ruska kompanija je upozorila da će obustaviti dostavu gasa Moldaviji 1. decembra ako do tada ne izmiri dug.

Gasprom je produžio ugovor za mesec dana, ali po višoj ceni od 790 dolara po kubnom metru, za šta je moldavski vicepremijer Andrej Spinu rekao da nije u interesu gradjana te zemlje.

Sporazum sa poljskim snabdevačem PGNiG Moldavija je postigla nedelju dana nakon što je njen parlament proglasio jednomesečno vanredno stanje, zbog toga što je Gasprom smanjio isporuku gasa za trećinu i podigao cene tog energenta, u vreme njihovog naglog skoka do rekordnih nivoa širom sveta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar