U trendu

Momirović: Cena brzih vozova obuhvata i dodatne troškove

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da je cena tri ugovorena brza voza bila nešto veća u odnosu na procenjenu iz javne nabavke zato što su u cenu od 62,2 miliona evra uključeni i dodatni troškovi.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je cena nabavke bila veća, s ozbirom da je javnom nabavkom bila predviđena okvirna cena od 50 miliona evra, Momirović je rekao da cena iz ugovora uključuje brojne komponente vezano za specijalne alate, dokumentaciju, testiranje, homologaciju softvera, kao i održavanje.

Istakao je da je nabavka sprovedena u otvorenom postupku u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

„Imali smo samo jednog ponuđača. Dosta sam energije uložio i ja i ljudi iz ministarstva da bi što više kompanija širom sveta animirali da se prijave na ovu javnu nabavku i imao sam uverenja da je veliki broj kompanija zainteresovan. Međutim, kada smo došli do samog podnošenja ponude, ostala je samo jedna kompanija, na našu sreću to je bio Štadler, koja je možda i najbolja svetska kompanija i cena je bila ova“, rekao je Momirović.

Dodaje da bi cena verovatno bila niža da je lično pregovarao, ali to, ističe, ne bi bilo u skladu sa zakonom.

Momirović kaže da je ipak zadovoljan poslom koji su postigli, jer će, ističe, Srbija imati najkvalitetnije vozove sa realno dobrim cenama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.