Momirović:Gradnja autoputa Niš-Pločnik počinje na proleće

BEOGRAD – Gradnja prve deonica Autoputa mira, od Niša do Pločnika, krenuće početkom naredne građevinske sezone, najavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Nakon potpisivanja ugovora sa EBRD za kredit od 85 miliona evra za prvu deonice budućeg autoputa od Niša do Meradara, Momirović je u Vladi Srbije istakao da je taj projekat veoma izazovan za Srbiju, kao i da će otvoriti perspekivu i za Srbe i za Alabance.

Dodao je i da će taj autoput Srbiju pozicionirati kao ključnu saobraćajnu destinaciju u jugoistočnoj Evropi.

„Politika predsednika Srbije i Vlade Srbije jeste da ruši sve granice i da otvara ekonomsku perspektivu, kako bismo išli napred, jer smo dosta stagnirali u prošlosti”, kaže Momirović.

Ističe da izgradnja autoputa počinje od Merošine kod Niša, a do Pločnika dužine je oko 32 kilometara, imaće šest tunela sa ukupnom dužinom 2.600 metara i 16 mostova.

Tender za izvođača radova biće raspisan, kaže, do kraja ove godine.

Zahvalio je EBRD na finansijskoj pomoći i istakao da je ta institucija pomogla mnogobrojne infrastrukturne projekte u zemlji, a posebno za deonicu Koridora E10 i rehabilitaciju putnih saobraćajnica.

Regionalna direktork EBRD-a za Zapadni Balkan Žužana Hargitai rekla je da je ponosna zbog potpisivanja kreditnog ugovora i što EBRD može doprineti početku radova na tako važnom projektu.

Navela je da je deonica Niš-Pločnik prvi deo Autoputa mira za koji kaže da je jedan od ključnih projekta za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu, ali i jedan ključnih projekata Ekonomskog inevstitcionog plana EU.

„Ne samo što smo potpisali kreditni ugovor nego krenućemo sa radovima. To nam je bilo svečano obećanje prema svima u Srbiji da nećemo poptisati kreditni ugovor i onda čekati sa početkom radova“, kaže Hargitai.

Najavila je da će prvi tender za radove biti objavljen već u decembru, s time da do sredine sledeće godine kreću i radovi.

„Biće nam čast da i dalje sarađujemo sa Vladom Srbije, da pomažemo u finansiranju ostalih delova ovog autoputa, ali isto tako da podržavamo sve ostale ključne infrastrukturne projekte u Srbiji“, rekla je Hargitai.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.