U trendu

Momirović i Aleksijev: Ne smemo dozvoliti cekanja na granici

DIMITROVGRAD – Ministar građevine, saobraćaja i infrastructure Tomislav Momirović danas je sa bugarskim kolegom Hristom Aleksijevim razgovarao o rešenju problema čekanja vozova na granici i za proleće najavio početak rekonstrukcije pruge od Niša do Dimitrovgrada.

„Dogovorili smo se da ne smemo da dozvolimo da granična čekanja za železnički saobraćaj budu duga“, kazao je ministar posle sastanka sa bugarskim ministrom saobraćaja Aleksijevim u Dimitrovgradu, koji je za cilj je imao poboljšanje protoka teretnog, ali i putničkog saobraćaja međunarodnom prugom Niš-Dimitrovgrad, ali i na putnom koridoru koji spaja dve zemlje.

Sastanku je prisustvovao i direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice za Zapadni Balkan, Matej Zakonjšek.

Ministar Momirović istakao je da Srbija gradi ili projektuje više od 1.200 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica.

„Kada dođemo do granica susrećemo se sa kilometarskim kolonama, pre svega teretnjaka odnosno kamionskog saobraćaja. To je nešto što pogađa i našu i ekonomiju Bugarske i mi smo odlučili da napravimo zajednički pristup, zajednički komuniciramo sa našim evropskim partnerima kako bismo uspeli da prevaziđemo ovaj problem“, kazao je ministar Momirović.

On je dodao da je od ogromne važnosti projekat rekonstrukcije i elektrifikacije pruge od Niša do Dimitrovgrada koji mora da bude završen u rekordnom roku.

„Informisao sam kolegu da mi planiramo da na proleće krećemo da rekonstruišemo kompletno prugu od Niša do Dimitrovgrada. U narednim nekoliko meseci puštamo brzu prugu Beograd – Novi Sad, vrlo brzo krećemo da rekonstruišemo i prugu Beograd – Niš, a ovu prugu, od Niša do Dimitrovgrada mi moramo u rekordnom roku da završimo, treba nam malo manje od tri godine i ja sam uveren da ćemo tamo 2024. godine imati potpuno rekonstruisanu i elektrificiranu prugu Niš – Dimitrovgrad“, kazao je ministar Momirović.

Ministar Aleksijev istakao je veliku važnost sastanaka u Dimitrovgradu.

„Bugarska snažno podržava Srbiju u njenom stremljenju ka Evropskoj uniji i to se može videti i po onome što radimo u praksi. Izvršili smo veliki pritisak na administraciju EU da deonica od Sofije prema Srbiji bude deo priritetne transportne mreže Evrope. Koridor 10 je apsolutni prioritet i za nas, jer bez obzira što Srbija nije u EU, biznis prati najkraći put, a najkraći put je kroz Srbiju. Upravo zbog toga mi ka Srbiji gradimo magistralni auto-put ‘Evropa’, kao i železničku liniju ka Srbiji“, kazao je Aleksijev i kazao da će dve zemlje učiniti sve da se poboljša i ubrza promet robe i putnika.

On je dodao i da će lično inicirati sastanak u Evropskoj komisiji kako bi se tražila podrška za ozbiljno finansiranje rekonstrukcije železničke pruge od Niša ka Bugarskoj.

„Oberučke podržavamo i pomoći ćemo koliko možemo da do toga dođe“, kazao je Aleksijev.

Matej Zakonjšek kazao je da mu je veoma drago da Srbija ima ozbiljne projekte koji se tiču modernizacije pruga i da je to od velike važnosti za celu Evropu.

„Danas smo razgovarali i o problemu prelaska granice, predugo je vreme čekanja na pruzi, posebno na putu i posebno kada je reč o teretnom saobraćaju. Jedna od tema su bili i granični prelazi. Problem je predugo čekanje na prelazak granice, i na pruzi, i na putu. Razgovarali smo o načinima na koje može da se reši, a najefikasnije je uspostavljanje ‘zelenih koridora’ između Srbije i Bugarske i formiranje zajedničkih graničnih prelaza, što mi snažno podržavamo“, kazao je Zakonjšek.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.