U trendu

Momirović i Bočvarski uručili kartice za besplatnu putarinu

TABANOVCE – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović u drušvu kolege Blagoja Bočvarskog iz Severne Makedonije danas je na graničnom prelazu Tabanovce građanima Srbije uručio elektronske kartice za besplatnu putarinu na auto-putu „Prijateljstvo“ do granice sa Grčkom.

Momirović je izjavio da Srbija daje ogroman značaj odnosima sa Severnom Makedonijom.

Istakao je da je to bilo naročito vidljivo u okolnostima svetske pandemije kada je Srbija pokazala spremnost da hrabro stoji uz svoje susede, a dodao je da će tako biti i ubuduće.

„U znak zahvalnosti, Vlada Severne Makedonije odlučila je da građanima Srbije omogući besplatno korišćenje puteva u toku predstojeće sezone. U ime svih građana Srbije želim da se zahvalim Vladi Severne Makedonije na današnjem uručivanju smart kartica i na tome što celo ovo leto možemo da koristimo njihove puteve“, izjavio je Momirović.

On je dodao da će ovaj gest Severne Makedonije dati jak impuls inicijativi „Mini Šengen“ koja je pokrenuta od strane predsednika Vučića i premijera Zaeva.

Podsetio je da je cilj te inicijative proširivanje zajedničkog ekonomskog prostora, poboljšanja prometa ljudi i roba, i jačanja konkurentnosti celog regiona.

Posle uručivanja kartica ministri su razgovarali o budućoj saradnji dve države sa posebnim fokusom na infrastrukturno povezivanje kroz uspostavljanje putničkog saobraćaja Beograd – Skoplje.

Tema je bila i uspostavljanje železničkog teretnog koridora koji povezuje Budimpeštu sa lukom Pirej, preko teritorije Mađarske, Srbije, Severne Makedonije i Grčke.

Vlada Severne Makedonije donela je odluku da srpski građani budu oslobođeni plaćanja putarina od 15. juna do 15. avgusta, u znak zahvalnosti na donaciji vakcina.

Svi državljani Srbije koji u Severnu Makedoniju budu dolazili automobilom u tom periodu će dobijati karticu sa 760 denara za plaćanje putarine na auto-putu „Prijateljstvo“.

Prema odluci Vlade Severne Makedonije, turistima iz Srbije je namenjeno ukupno 200.000 „napunjenih“ elektronskih „M-smart“ kartica za plaćanje putarine u predstojećoj letnjoj sezoni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.