U trendu

Momirović: Kruševac je lider u ekološkim projektima

KRUŠEVAC – Kruševac je lider u Srbiji po investicijama u komunalnu infrastrukturu i realizaciji ekoloških projekata, rekao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon potpisivanja ugovora za izgradnju regionalne deponije i kanalizacione mreže sa gradonacelnicom Kruševca Jasminom Palurović i predstavnikom nemačke razvojne banke KFV Rudigerom Hartmanom.

On je istakao da Kruševac ima najmodernije postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, da su Vlada Srbije i Grad Kruševac zajedno izgradili i rekonstruisali toplanu, kotlove, novu vodovodnu infrastrukturu i niz drugih ekoloških projekata.

„Nećemo stati na ovome. Danas smo potpisali ugovor za izgradnju regionalne deponije odnosno regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom koji nije samo u interesu Kruševca već celog Rasinskog okruga“, istakao je Momirović.

Dodao je da će se tu i to po najvišim evropskim standardima, lagerovati otpad iz Stalaća, Ćićevca, Aleksandrovca, Brusa, Blaca i svih lokalnih samouprava koje gravitiraju Kruševcu.

Momirović je podsetio da je u planu projekat Srbija 2020 -2025, gde ekološki projeti imaju prioritet i najavio da će u lokalne projekte iz ove oblasti u narednih pet godina biti investirane četiri milijarde evra.

„Komunalnu infrastrukturu ćemo podići na jedan potpuno novi novi a očekujemo da na teritoriji 80 odsto lokalnih samouprava u narednih pet godina izgradimo potpuno novu komunalnu mrežu i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda“, naglasio je Momirović.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović izjavila je da je potpisivanje ugovora o regionalnoj deponiji jedno od najvažnijih pitanja skladištanja, tretiranja i postupanja sa otpadom koji se nalazi na prostoru ovog grada.

„Ovako ćemo rešiti vazno pitanje zaštite životne sredine, na čemu puno radimo“, rekla je ona.

Dodala je da će po završetku projekta, Kruševac imati deponiju urađenu po svetskim standardima koja podrazumeva potpuno moderno skladištenje otpada.

Predstavnik nemačke razvojne banke KFV Rudiger Hartman je istakao da je njihov akcenat na održivom razvoju i zaštiti zivotne sredine i da je jedan od takvih, projekat u Kruševcu, odnosno novo postrojenje za prečisćavanje otpadnih voda koje je nedavno pušteno u rad.

„Impresionisani smo ekološkom agendom koju Kruševac i nadležno ministarstvo žele da sprovedu i mi smo ovde da budemo podrška našim partnerima, ne samo finansijski nego i na svaki drugi način da se ta agenda realizuje“, rekao je on.

Naveo je da je obezbeđeno ukupno 33 miliona evra, od čega je 22 miliona tzv. soft kredit sa povoljnim uslovima a 11 miliona evra donacija.

Od ukupnog iznosa za Kruševac i investicije u njemu će biti obezbeđeno 14,7 miliona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.