U trendu

Momirović: Od izvoza usluga u SAD rekordnih više od milijardu dolara u 2022.

BEOGRAD – U prošloj godini smo ostvarili rekordan prihod od izvoza usluga u SAD koji je iznosio preko milijardu dolara, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon današnjeg sastanka sa predstavinicima vodeće američke poslovne asocijacije, Američko-centralnoevropska asocijacija (ACEBA).

On je naveo da je u prethodnoj godini ostvaren najveći obim robne razmene između Srbije i SAD i to u visini od 1,2 milijarde dolara, što je uvećanje od oko 30 odsto u odnosu na 2021. godine, te da ostvareni izvoz od oko 550 miliona dolara sa SAD predstavlja najbolji izvozni rezultat u proteklim godinama.

„Ponosni smo na to da već godinama unazad postoji razvijena saradnja u oblasti proizvodnje softvera i pružanja različitih usluga za velike američke IT kompanije, a upravo u trgovini uslugama SAD pripada najvažnijim partnerima sa kojima Srbija beleži pozitivan saldo. U SAD izvozimo 4 puta više usluga nego što ih uvozimo“, rekao je Momirović.

On je napomenuo da postoje veliki potencijali za novi talas američkih ulaganja u Srbiju kada je reč o IT sektoru, auto-industriji, kao i na polju obnovljivih izvora energije, što su svakako oblasti koje se smatraju budućim pokratačem privrednog rasta u Evropi.

„SAD su jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji sa ukupnim iznosom investicija od oko 4 milijarde dolara, dok kompanije iz SAD u Srbiji zapošljavaju oko 30.000 radnika. Sa predvidivim poslovnim okruženjem, razvijenom infrastrukturom, povoljnim geostrateškim položajem i visokokvalifikovanom radnom snagom Srbija danas predstavlja interesantnu destinaciju za ulaganja. To prepoznaju i kompanije iz SAD, a današnji sastanak sa predstavinicima nekih od najvećih svetskih kompanija posvetili smo razgovoru o budućim investicijama u našu zemlju“, naglasio je Momirović.

Američko-centralnoevropsko poslovno udruženje (ACEBA) je vodeća američka poslovna asocijacija fokusirana na saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, na čijem čelu je Erik Stjuart, koji je ranije bio na poziciji zamenika pomoćnika sekretara za trgovinu SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar