U trendu

Momirović: Tri brza voza do kraja godine u Srbiji

BEOGRAD – Srbija je danas prvi put u svojoj istoriji nabavila vozove za brzine do 200 kilometara na sat, koji su namenjeni za putnički saobraćaj na pruzi za velike brzine Beograd – Novi Sad – Subotica, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Momirović je naveo da su tri elektro-voza nabavljena po ceni od oko 62,2 miliona evra.

Nakon potpisivanja ugovora o nabavci tri brza voza sa švajcarskom kompanijom Štadler, Momirović je istakao da će deonica Beograd Centar – Novi Sad biti završena krajem ove godine i dodao da očekuje da će krajem godine početi i prve probne vožnje tim vozovima.

„Očekujem i da već u februaru sledeće godine uspostavimo komercijalnu liniju do Novog Sada“, rekao je Momirović.

Dodaje da su ta tri savremena elektromotorna voza za brzine do 200 km/h nabavljena u otvorenom postupku javne nabavke, potpunosti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i ostalim propisima Srbije.

„Jedini ponuđač koji je dostavio ponudu bio je renomirani švajcarski proizvođač Štadler, sa ponuđenom cenom od 62.197.200 evra sa PDV-om“, rekao je Momirović.

Radi se, objašnjava, o tri najsavremenije, dvospratne elektromotorne garniture, izuzetnog komfora, koje nose oznaku Štadler JIŠ 200.

Ističe da u skladu sa modelom ugovora iz konkursne dokumentacije, na koji se ponuđač saglasio, zahtevani rok za isporuku prvog voza je 31. oktobar ove godine, a drugog i trećeg 31. decembar.

„Ovo su najsavremeniji evropski vozovi, odličnih performansi, predivnog dizajna, udobni, a ukupan kapacitet sedišta je 316, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. WIFI internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta, mini bar…samo su neke od pogodnosti koje će biti na raspolaganju putnicima“, naveo je Momirović.

Tim vozovima, kaže ministar, iza sebe ostavljamo prljave i zapuštene vozove i pruge u koje, kako navodi, godinama niko nije ulagao.

„Ovi vozovi će biti slika i prilika moderne Srbije, koja ide u korak sa najsavremenijim tehnologijama, koja je spremna i sposobna da ulaže u budućnost i završava do sada nezamislive projekte“, rekao je Momirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.