U trendu

Moser: U srpskim podrumima vina ima sta da se otkrije

BEOGRAD – Čuveni austrijski magazin posvećen vinu, hrani i putovanjima „Falštaf“, označio je Srbiju kao vinogradarsku zemlju u usponu čija vinska kultura seže daleko u prošlost, ocenivši da Srbija danas u svim vinogradarskim regionima ima moderno opremljene vinarije koje proizvode širok spektar kvalitetnih vina.

Glavni i odgovorni urednik časopisa Peter Moser u autorskom tekstu povodom predstojećeg međunarodnog sajma vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu, kaže da Srbija ima priliku da najbolje iz svojih vinskih podruma predstavi „na pozornici koja puno obećava“, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

„Srbija danas u svim vinogradarskim regionima ima moderno opremljene vinarije koje proizvode širok spektar kvalitetnih vina, a pored autohtonih sorti grožđa, sve više se vodi računa o potražnji vrhunskih svetskih sorti grožđa. Na novim sajmovima vina, poput sajma vina Otvoreni Balkan, gosti i ljubitelji vina iz zemlje i inostranstva sada mogu da steknu dobar uvid u nivo razvoja srpskog vina i dobiju informacije iz prve ruke od vinogradara“, navodi Moser i zaključuje „Jedno je jasno: u podrumima Srbije ima šta da se otkrije“.

On je kazao da vinska kultura Srbije ima duboke korene u istoriji, i da su pored uticaja Tračana i Grka, Rimljani koristili ovdašnju dobru klimu i zemljište za vinogradarstvo.

U tekstu podseća na to da je posle dužeg perioda kada je proizvodnja vina van centralnog Rimskog carstva bila zabranjena, ona počela u trećem veku nove ere na sadašnjoj teritoriji Srbije, najpre u regionu Fruške gore u današnjoj Vojvodini, koja se tada zvala Sirmijum.

Moser je ukazao na značajne istorijske trenutke za razvoj vinogradarstva na tlu Srbije, od rimskog cara Probusa, rođenog na prostoru današnje Sremske Mitrovice, zatim Konstantina Velikog, preko značaja manastirskih imanja srpske pravoslavne crkve koja su imala svoju proizvodnju vina, posebno oko manastira Manasije, Ravanice, Gračanice, zatim otpora Srba turskoj zabrani da obrađuju vinograde, pa sve do velike industrijske proizvodnje vina u nekadašnjoj Jugoslaviji.

„U poslednje tri decenije, drevna vinska kultura Srbije ponovo je u usponu. Zemlja ima veoma različite teritorije i klimatske zone, što znači da se od velikog broja sorti i stilova mogu napraviti vina neverovatnog kvaliteta“, ocenjuje Moser navodeći elegantna suva bela vina od rizlinga na Fruškoj gori, do šardonea, mirisne tamjanike, smederevke, krstača, prokupca.

Danas je pod vinovom loyom u Srbiji 20.113 hektara, podeljenih u 77 vinogradarskih regiona i podzona.

U 2021. godini bilo je 430 registrovanih proizvođača vina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar