U trendu

Moskva: Pad ruske privrede za 2,9%, rast ponovo u 2023-2024.

MOSKVA – Ruska privreda će, kako se očekuje, ove godine zabeležiti pad od 2,9 odsto, a rast ponovo u 2023-2024. godini, izjavio je ministar ekonomije Rusije Maksim Rešetnjikov, prenosi Rojters pozivajući se na ruske agencije.

Rusko Ministarstvo ekonomije saopštilo je da, u svom osnovnom scenariju, očekuje smanjenje BDP-a od 0,9 odsto u 2023. godini, što je bolje u odnosu na predvidanja od prošlog meseca o padu od 2,7 odsto.

Rešetnjikov je rekao da će se privreda vratiti u periode rasta na kvartalnoj osnovi već od kraja ove godine, sa smanjenjem za u 2023. na godišnjem nivouu zbog efekta visoke baze.

Ministarstvo ekonomije je, takođe, prognoziralo rast od 2,6 odsto u 2024. godini, u odnosu na 3,7 odsto koliko je predviđalo u avgustu.

Rešetnikov je rekao da je privreda na putu da ostvari rast BDP-a veći od tri odsto godišnje nakon 2024. godine.

Nove prognoze, kako je navedeno, predstavljaju značajno poboljšanje u odnosu na predviđanja iz prošlog meseca kada je Ministarstvo ekonomije prognoziralo smanjenje od 4,2 odsto za 2022. i pad BDP-a od 2,7 odsto u 2023. godini.

Rešetnjikov je rekao da su se očekivanja sada poboljšala, jer je ruska ekonomija nastavila da se nosi sa sankcijama zapadnih zemalja, uvedenih zbog Ukrajine, bolje nego što se to očekivalo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar