U trendu

Mostar: Aluminij potpisao petogodišnji ugovor sa Glenkorom

SARAJEVO – Mostarski Aluminij je potpisao petogodišnji ugovor o isporuci truoaca metala aluminijuma sa Glenkorom, svetskom kompanijom za trgovinu rudama i sirovinama koja je do prekida rada mostarske kompanije bila jedan od njenih glavnih partnera.

Iz Aluminij Industrije su saopštili da ugovor s Glenkorom predstavlja veliko postignuće nakon ponovnog pokretanja proizvodnje, prenosi portal Biznisinfo.ba,.

Nisu precizirali koliki je obim poslova, a ni finansijski iznos petogodišnjeg ugovora.

Amir Gros Kabiri, prvo čovek u MT Abraham Grupi, koja je uzela u zakup pogone mostarske kompanije, izjavio je da su preduzeti iznužetni napori kako bi Aluminij učinili održivim.

„Proteklih meseci uložili smo ogroman napor. Zaposlili smo velik broj radnika u kratkom vremenu, ponovno pokrenuli proizvodnju, prošli postupak certifikovanja, a također smo potpisali dva važna ugovora i nastavićemo da činimo sve da zadržimo stabilnost kompanije”, rekao je Kabiri.

Otkako je ponovno pokrenula proizvodnju u pogonima Livnice u novembru ove godine, MT Abraham Grupa je zaposlio blizu 130 radnika koji su radili do trenutka gašenja Aluminija. Do kraja godine planiraju da imaju ukupno 170 radnika.

Pored Vlade Federacije BiH, i hrvatska vlada je 12-procentni suvlasnik Aluminija a još 44 odsto imaju mali deončari, uglavnom stari radnici. Ta kompanija je prestala s radom u julu prošle godine zbog velikih gubitaka i dugovanja, od čega se najveći deo odnosi na dug za električnu energiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.