U trendu

Može li se očekivati novi veliki talas grčkih investicija?

BEOGRAD – Poslovni forum Srbija – Grčka održan je danas u Beogradu uz poruku da postoji veliki potencijal za povećanje trgovinske razmene koji treba iskoristiti i očekivanje da će ekonomski oporavak Grčke dovesti do novog velikog talasa investicija u Srbiji.

Trgovnska razmena sa Grčkom je na relativno niskom nivou i, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine je iznosila 475 miliona evra.

Struktura robne razmene je raznolika, a Srbija sve više počinje u Grčku da izvozi IT usluge, sektor koji je u poslednje tri godine postao dominantan u srpskoj ekonomiji.

Grčki investitori su potencijalno zainteresovani za sektore hrane i pića, infrastrukture, energetike, zaštite životne sredine i transporta, a među vodećim proizvodima koje Srbija uvozi iz Grčke su gorivo za mlazne motore, pomorandže, cevi od rafinisanog bakra i polietilen.

Srbija u Grčku najviše izvozi sladoled, hartiju i karton, gume, mineralna i hemijska đubriva, sojino ulje, običnu i gaziranu vodu.

Kako su rekli učesnici skupa, Grčka je jedan od najvećih investitora u Srbiji i od oktobra 2000. godine grčke kompanije su investirale u Srbiji oko 2,2 milijarde evra.

Ekonomska saradnja Srbije i Grčke je do svetske finansijske krize 2008. godine bila izuzetno dobra, ali je nakon toga usledio jak pad, budući da su iz Srbije otišle velike grčke investicije, kažu učesnici i ističu izvanredne političke odnose i tradionalne prijateljske veze dve zemlje i dva naroda.

„Nadamo se da ćemo sa ekonomskim oporavkom Grčke koji je u toku i očekivane cifre rasta grčke ekonomije za ovu godinu su vrlo dobre, ponovo imati veliki talas grčkih investicija u našu ekonomiju“, rekao je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović.

Podsetio je da u Atini u decembru prošle godine prilikom zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića potpisan sporazum o strateškoj saradnji sa Grčkom.

Na Poslovnom forumu učestvovalo je više od 80 srpskih preduzeća iz različitih delatnosti, među kojima su IT kompanije, kompanije iz industrije građevinskog materijala, transporta, logistike…

„Čini mi se da će ovo biti dobra prilika za poslovne susrete, jer srpsko-grčkim ekonomskim odnosima treba mali podsticaj“, rekao je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović.

Smatra da grčke i srpske kompanije imaju šta da ponude za saradnju i navodi da Grčka i Srbija praktično dele zajedničku rutu i koridor ka centralnoj i severnoj Evropi.

„Tuda se kreće puno robe i postoji zajednički interes ne samo za plasman te robe nego i mogućnost zajedničkih investicija“, kaže Vesović.
Grigoris Dimitrijadis iz Ministarstva spoljnih poslova Grčke kaže da treba dalje jačati odnose Srbije i Grčke.
„Mi smo ovde da razvijamo biznis u Srbiji. Grčka je već uložila više od 2,5 milijarde evra investicija u Srbiji, a u grčkim kompanijama u Srbiji je zaposleno 22.000 ljudi. Želimo da razvijamo poslovanje u Srbiji“, rekao je Dimtrijadis koji vidi prostor za saradnju u mnogim oblastima, uključujući i digitalne tehnologije.
Držvana sekretarka u Ministartsvu trgovine, turizma i telekomuniakcija Tatjana Matić najavila je da bi uskoro trebalo da budu potpisana dva izuzetno znacajna memoranduma o saradnji sa Grčkom koja će biti veoma podsticajna za dalje produbljivanje i jačanje ekonomskih veza u okviru regionalnih i globalnih digitalnih kretanja.

Jedna od njih je, kaže, memorandum o smanjenju roming tarifa za koji navodi da će doprineti unapređenju komunikacije izmedu administracija dve zemlje, a time i sveukupne ekonomske saradnje.

„Osim smanjivanja roming tarifa, ovaj memorandum otvara mogućnosti za razmenu iskustava u okviru razvoja širokopojasne infrastrukture, kao i za zajedničku realizaciju brojnih projekata u oblasti servisa koji koriste 5G tehnologiju“, rekla je Matić.

Drugi memorandum čije se potpisivanje očekuje je, kaže, memorandum u oblasti telekomunikacija i poštanskih usluga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.