U trendu

MRE: Sporazum sa strukovnim organizacijama o energetici

BEOGRAD – Razvoj energetike i energetske infrastrukture nemoguć je bez zajedničkog rada sa Savezom energetičara i sa Inženjerskom komorom Srbije, ocenila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posle potpisivanja sporazuma o saradnji sa tim organizacijama.

Sporazume o saradnji ona je odvojeno potpisala sa predsednikom udruženja Savez energetičara Nikolom Rajakovićem i predsednicom Inženjerske komore Srbije Maricom Mijajlović.

Govoreći o potpisanim dokumentima ministarka Mihajlović ocenila je da su oni osnov za saradnju u razvoju energetike i energetske infrastrukture.

„Taj razvoj je nemoguć bez zajedničkog rada i sa udruženjem energetičara i sa Inženjerskom komorom Srbije“, rekla je ona.

Dodala je da očekuj da će uskoro biti potpisan i sporazum sa geološko-rudarskom komorom koja je predviđena novim Zakonom o rudarstvu.

„Ogromni su izazovi, ali mi se čini da smo već ušli u proces zelene agende i energetske tranzicije, onog trenutka kada smo se zajednički opredelili da definišemo i menjamo bazu, a to je zakonodavni okvir, i da radimo na podzakonskim aktima. I da zajedno koristimo znanje i struku, jer bez toga nema razvoja ni budućnosti“, rekla je ona.

Dodala je da očekuje da će se u narednom periodu pokazati da Srbija može mnogo više, bolje i efikasnije.

„Da možemo da dođemo do Srbije koja će biti dekarbonizovana, a i potpuno energetski bezbedna“, rekla je ona.

Kako je navela u Savezu energetičara je oko 10.000 članova, a u Inženjerskoj komori Srbije blizu 15.000 članova.

„Verujem da ih ima još više, i pozivam ih da se priključe i Savezu i Komori zato što bez inženjera i ljudi koji se bave ovim poslovima nema budućeg razvoja“, rekla je ona.

Dodala je da se radi na strategiji razvoja energetike do 2050. i nacionalnom planu za klimu i energetiku.

„Verujem da će to biti bazična dokumenta koja će objediniti sve ljude koji žele da rade sa nama, i Savez energetičara Srbije i Inženjersku komoru Srbije“, rekla je ona.
Predsednik Saveza energetičara Nikola Rajaković ocenio je da energetika zaista zaslužuje pažnju i dodao da institucionalno povezivanje Ministarstva i strukovnih udruženja čini mnogo da se energetska tranzicija i drugi zadaci na pravi način rešavaju.

„Energetika je pred izazovima kakvi odavno nisu viđeni, jer treba ostaviti fosilna goriva u narednih nekoliko decenija, obaviti potpunu dekarbonizaciju sektora što je izuzetno težak i odgovoran posao“, istakao je on.

Dodao je da je Srbija sada zemlja koja je sa dve trećine u energetskom sektoru naslonjena na lignit i termoenegetiku.

„Bez dobro podržanih rešenja, pre svega strukom, naukom i resursima kojima Srbija raspolaže – ovaj posao teško je uspešno savladati“, rekao je on.

Dodao da je da je uveren da je sporazum u kontekstu nastojanja da se energetika Srbije postavi na zdrave osnove.

„Za generaciju koja je trenutno aktivna nije nerešiv cilj da energetika postane dekarbonizovana, da Srbija bude u energetskom smislu nezavisna, jer imamo svoju vodu, vetar i sunce, i da generacijama iza nas ostavimo zdravu životnu sredinu“, poručio je on.

Predsednica Inženjerske komore Srbije Marica Mijajlović ocenila je da potpisani sporazum daje osnov za kvalitetniju i bolju saradnju, i dodala da je potreba za takvim vidom saradanje neophodna u narednom periodu.

„Komora kao čvrsta i jaka organizacija, sa svim inženjerima će biti na raspolaganju i Ministarstvu rudarstva i energetike za zajedničke projekte u cilju bolje i zdravije Srbije, i kvalitetnijeg života svih građana“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.