Mrkić: Kineska privreda – sve više motor opšteg napretka u svetu

Član Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom Ivan Mrkić ocenio je da napredak svetske privrede zavisi od napretka privrede Kine.

U autorskom tekstu za Kinesku medijsku grupu (CMG) Mrkić je naveo da se ne mogu ekonomska pitanja stalno objašnjavati politikom. „To je sebično i danas primereno samo pojedinim, ali još uvek moćnim zemljama. Valjda će čovečanstvo biti svedok prevaziđenosti ovakvog stava, kojim se, u osnovi, vodi računa o veoma uskim i pojedinačnim interesima, koji se sve manje razumeju i imaju sve manje podrške za svoju egocentričnost“, dodao je.

Po Mrkićevim rečima „najvažniji su stabilnost i mir što bezbeđuje upravljačka grupa u Kini zbog čega je bitno da niko sa strane ne ugrožava razvoj Kine, ali i sveta“.

Autor navodi da se uprkos nepovoljnim međunarodnim okolnostima popout pandemije kovida-19, ratova u Gazi i Ukrajini i unutrašnjih kineskih problema poput demografskog pada, stalnog sumnjičenja SAD…  Kina razvija kao retko koja zemlja a najključniju ulogu, naravno, ima kineska upravljačka struktura pod vođstvom Si Đinpinga i vlada Kine koja nikada nije prestajala da podsticajnim merama uvećava i usmerava kineski privredni razvoj.

Mrkić je podsetio da je 60 odsto kineske industrije u prošloj godini prijavilo neto prihode, autoindustrija (izvoz) porastao je skoro šest odsto u odnosu na 2022. godinu, dok je ulaganje u industriju transportne opreme veće za 22 odsto u odnosu na pređašnju godinu.

Ocenio je da je dobro da postoji kinesko-američka radna grupa ustanovljena u susretima kineskog i američkog lidera, Si Đinpinga i Džozefa Bajdena. Lepa je vest da se pande vraćaju u zoološki vrt San Dijega…međutim, po meni je najvažnija vest da se Kina opredelila za visokostručni razvoj i da je neće omesti svi tekući napori da bude uspešna u tehnološkom napredovanju, što će je brzo dovesti u vodeću svetsku poziciju. Međutim, baš niko ne očekuje njenu surevnjivost i ružne strane dominantnog položaja. Uostalom, tome nas uči i njena istorija, a ne samo razumne izjave i okolnosti koje uporno gradi rukovodstvo ove nama prijateljske zemlje, dodao je.

Dobro je i da član Politbiroa CK KP Kine i ministar spoljnih poslova Vang Ji, ulaže puno truda u očuvanje specijalnih privrednih odnosa sa EU, ali i bezbednosnih, poput skupa u Minhenu, naveo je autor i dodao da u prilog tome govori susret sa državnim sekretarom SAD, Entonijem Blinkenom u Minhenu, kao i brojni i dugi susreti Vang Jija sa Džejkom Salivenom, Bajdenovim savetnikom za Nacionalnu bezbednost. 

Značajno je što su se pre neki dan u Beču sastali četiri sata (ne računajuci vreme provedeno na bečkoj večeri) Alehandro Majorkas, sekretar SAD za unutrašnju bezbednost i kineski pandan, Vang Sijaohong, ministar Kine za javnu bezbednost, dodao je.

Domaća tražnja kao rešenje za kinesku privredu ustanovljeno na sastancima i Kongresu KP Kine pokazuje da je mudrost i iskustvo u prvom planu. Izvesno je da se teško (verovatno nikako) ne može postići napredak u ekonomici ako se ne pođe od ovog standarda utvrđenog za određenu fazu razvoja, naveo je autor.

Mrkić je podsetio da je upravo kineski predsednik Si Đinping lansirao, pored vizije „Novog puta svile“, i inicijative za svetski razvoj 2021, globalnu bezbednosnu inicijativu 2022. i globalnu civilizacijsku inicijativu 2023. čija je suština da se naglase zajedničke vrednosti čovečanstva i potreba za modernizacijom na sebi svojstven način.

Takođe je naglasio da je veoma važno da su Srbija i Kina krajem prošle godine potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini. 

„To će znatno uticati na naše privredne performanse i dovesti uskoro Kinu na prvo mesto po obimu razmene između naše dve zemlje. To će, svakako, uticati i na Evropu i celini. Posebno ako se zna da je privreda u Srbiji najnaprednija u ovom delu Evrope“, dodao je bivši šef diplomatije i izrazio nadu da će kineski predsednik Si Đinping uskoro ponovo posetiti Srbiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.