U trendu

Na Bostanijadi nagrada nekad 1.000 evra, a sada pehar i diploma

U Osipaonici, najvećem proizvodjaču bostana u Podunavskom okrugu, pod sloganom „I lubenica ima srce“ održava se Bostanijada, smotra bostandžijskih dostignuća, na kojoj se sreću najpoznatiji proizvodjači lubenica Srbije i Vojvodine.

Do pre desetak godina borile su se bostandžije za nagradu od 1.000 evra, sada organizator traži sponzore za 15 pehara.

Bostanijada u Osipaonici prilika je ne samo da se sretnu bostandžije i izlože lubenice i dinje, već i da se pokaže ko je uzgajio najveću i najsladju.

Na kvantaškoj pijaci u selu, koja je nastala kao pratilac Bostanijade, lubenice su prodaju 10 dinara kilogram, a godina je bila sunčana, pa, kako se nada organizator, možda će biti i lubenica po 40 kilograma kao nekada kada su pobedjivali odgajivači iz osipaoničke porodice Mitrašinović.

Osipaonica, sa najvećim brojem proizvođača bostana u smederevskom kraju, ima 1.500 kuća i 5.500 stanovnika, od kojih su retki meštani koji ne uzgajaju bostan.

Proizvodnjom bostana za prodaju bavi se oko 80 odsto meštana Osipaonice, a nema domaćinstva koje bostan ne gaji i za svoje potrebe. Najveći deo proizvodnje proda se na seoskoj kvantaškoj pijaci.

Moravska zemlja je bogata magnezijumom i kalijumom što uslovljava dobar razvoj bostana i visok procenat šećera.

Bostan se u Osipaonici uzgaja na oko 300 hektara, što je osmina obradive površine u tom selu.Bostanijada u Osipaonici održava se 16 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.