U trendu

Na Brionima nestalo više od 60 odsto ribljeg fonda

ZAGREB – Riblji fond u Nacionalnom parku Brioni od 2008. smanjen je za više od 60 odsto, prenosi Seebiz.

Taj dramatičan podatak utvrdili su naučnici sa Instituta za okeanografiju i ribarstvo iz Splita.

Ljudi iz Nacionalnog parka govore o krivolovcima koji ne prezaju ni od čega i koji zbog brze zarade bacaju mreže usred strogo zaštićenog područja, čime zatvaraju oči pred time da čine štetu svima, pa i budućim generacijama.

Da je situacija jako loša potvrđuju stručni vodič u Nacionalnom parku Sandro Dujmovic i glavni cuvar parka Stjepan Sušac.

Oni su za „Glas Istre“ govorili ono o čemu se već dugo „šuška“, a to je da uvek isti ribari, njih nekolicina, vrlo cesto love ribu na području Nacionalnog parka.

I niko im ništa ne može, pa ni čuvari parka koji smenama pokrivaju 24 sata dnevno čitavu godinu.

Krivolovci imaju vrhunsku opremu, motore od 250 do 300 konja, radare, znaju u svakom trenutku kada im se neko plovilo približava.

Tada napuštaju mesto zločina, pa i po cenu toga da ostanu bez vrednih mreža.

Čuvari parka izvukli su iz mora kilometre mreža na području Nacionalnog parka, a krivolovce je teško uhvatiti na delu, jer mreže koje bacaju nisu označene i ne može se utvrditi čije su.

Na sudu se vrlo spretno brane kako bi izbegli kazne, pa tako, na primer, tvrde da im se pokvario motor usred ostrva i da su se zbog toga „vrzmali“ u zaštićenom području.

Prošle godine čuvari su naplatili 58 novčanih kazni, a većina se odnosila na ilegalno privezivanje plovila u Nacionalnom parku.

Bilo je i nešto kazni za ribarenje, ali to su uglavnom bili gosti ostrva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.