U trendu

Na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu od 18. do 23. maja, očekuje se oko 1.200 izlagača

Međunarodni sajam poljoprivrede održaće se na Novosadskom sajmu od 18. do 23. maja, a očekuje se oko 1.200 izlagača iz 40 zemalja, što je po broju učesnika za 10 odsto više u odnosu na godinu ranije, rekao je danas izvršni direktor za sajamsku delatnost Boris Nadlukač.

Ove godine, zemlja partner je Evropska unija. „Verujemo da će EU sa svojih 27 zemalja, predstaviti sve svoje aktivnosti iz agrobiznisa, IPARD programe za naše farmere, ali i sve što se sprovodi u Srbiji“, rekao je Nadlukač.

Najavio je da će kompanija IMT izložiti traktor e30 na električni pogon, koji je bio predstavljen u Hanoveru, a moći će da se vide i traktor od 55 konjskih snaga koji koristi hidrogen kao gorivo, kao i traktor iz brenda Fendt, koji je prošle godine proglašen za traktor godine.

Na sajmu će biti izložena i stoka najboljih odgajivača iz Srbije, a biće predstavljeno oko 800 grla goveda, konja, koza i ovaca.

Na programu je i izložba organskih proizvoda i kraft piva, a atrakcija za posetice biće, po oceni organizatora, javna ocenjivanja goveda, konja i ovaca i to na dan stočara, 23. maja.

Zamenica ambasadora delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva zahvalila se Novosadskom sajmu na partnerstvu i navela da to nije iznenađenje, obzirom na podršku EU poljoprivrednom sektoru.

„Naše partnerstvo sajmom u Novom Sadu pruža odličnu priliku da prikažemo instrumente finansijske podrške koju nudi EU, a posebno naš IPARD program i da istaknemo uspešne projekte, a imamo ih veliki broj, od opremanja srpskih poljoprivrednika novim traktorima, preko mehanizacije i tehnologije do energetske efikasnosti i digitalizacije, sa ciljem da srpski poljoprivredni sektor bude još konkurentniji“, rekla je Halačeva.

Podsetila je da je do danas objavljeno 15 javnih poziva u okviru IPARD-a i da je rezultat toga više od 1.400 potpisanih ugovora i izvršenih plaćanja sprskim poljoprivrednicima i proizvođačima hrane.

Najavila je da EU pokreće treću fazu IPARD programa, koja, uz komplementarno privatno sufinansiranje, može da donese 550 miliona evra investicija u poljoprivredni sektor u Srbiji.

Cena pojedinačne ulaznice za sajam je 800 dinara, a grupne 600 dinara po osobi, dok „Porodičnog dana“, u sredu, 22. maja, cela porodica može doći na sajam, po ceni jedne ulaznice.

Posetioci sa kupljenim ulaznicama imaju priliku da u „Poklon igri“, osvoje traktor „Džon dir 5045“, koji daruje kompanija KITE, a izvlačenje dobitnika je 23. maja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.