U trendu

Na novom međunarodnom trgovinskom koridoru kopno-more gotovo 500 luka u 120 zemalja i regiona

Na novom međunarodnom trgovinskom koridoru kopno-more nalazi se ukupno 490 luka u 120 zemalja i regiona, rečeno je na godišnjem zasedanju narodnog kongresa jugozapadne kineske opštine Čongćing 21. januara, prenosi Sinhua.

Ovaj trgovinski koridor, koji su zajednički izgradili regioni na nivou provincija u zapadnoj Kini i članice ASEAN-a, povećao je obim tereta za 21 odsto na godišnjem nivou u 2023. Čongćing, koji je operativno čvorište koridora, postao je još otvoreniji prema svetu zahvaljujući većem uticaju koridora prošle godine.

Usluge teretnog voza Kina-Evropa koje pružaju Čongćing i grad Čengdu, u susednoj provinciji Sečuan, pokrivaju 110 gradova u Evropi i Aziji. Ukupno 33 međunarodne vazdušne rute koje uključuju međunarodni aerodrom Čongćing Đangbej nastavljene su prošle godine, rekao je gradonačelnik grada Hu Henghua prilikom dostavljanja vladinog izveštaja o radu.

Čongćing je nastavio da optimizuje svoje strane investicije i trgovinski miks. U 2023. izvoz „tri nova“ gradska proizvoda, odnosno električnih vozila, litijumskih baterija i solarnih ćelija, udvostručio se u odnosu na prethodnu godinu. Vrednost gradskog izvoza automobila zabeležila je rast od 51,9 odsto na godišnjem nivou u 2023.

U Čongćingu su prošle godine osnovana 782 nova strana preduzeća, dok je obim gradskog uvoza i izvoza iznosio 713,74 milijardi juana (oko 100,3 milijarde američkih dolara) u 2023.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.