U trendu

Na predlog PKS odobrene izvozne kvote za pelet

BEOGRAD – Vlada Srbije je odobrila kvotu za izvoz 24.000 tona peleta do kraja januara 2023. na predlog članica Privrede komore Srbije (PKS), saopštila je danas Komora.

Navodi se da je PKS 23. novembra uputila vladi inicijativu domaćih proizvođača peleta okupljenih u Grupaciju za obnovljive izvore energije, da omogući izvozne kvote u periodu važenja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju, odnosno do 31. januara 2023. godine.

„Na sastanku predstavnika privrede, Komore, nadležnih ministarstava, kabineta predsednika i premijerke, razmatran je zahtev PKS, izvozne mogućnosti, stanje zaliha i snabdevenost domaćih potrošača i postignut je dogovor da se omogući izvoz peleta“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je ova odluka vlade doneta je u pravo vreme, u trenutku kada su se potrošači snabdeli potrebnim količinama svih vrsta ogreva, pa i peleta i kada se javljaju određeni viškovi i zalihe kod proizvođača.

„Pelet je i dalje tražen u Evropi i zamljama regiona, cene su više, a odobrene količine za izvoz neće ugroziti snabdevnost srpskog tržišta ovim energentom“, rekao je sekretar Udruženja za energetiku i rudarstvo PKS Ljubinko Savić, navedeno je u saopštenju.

Dodao je da će novac od izvoza biti usmeren na podmirivanje već nagomilanih troškova, isplatu dobavljačima sirovine, plaćanje energenata i plate zaposlenima.

„Ova mera imaće pozitivne efekte i na ino kupce, partnere u inostranstvu koji su strpljivo čekali otvarnje“, naveo je Savić.

Naglasio je da je ova godina bila teška i puna izazova za proizvođače peleta u Srbiji, jer su nasleđeni problemi s kraja prošle godine, a duga zima onemogućila je seču i izvlačenje sirovine iz šuma, što je dovelo do smanjene i neredovne isporuke drveta za proizvodnju.

Savić je naveo da je energetska kriza uticala na povećanje cena i troškova proizvdnje i goriva za transport, što je negativno uticalo na poslovanje proizvođača peleta, a regulisane cene i zabrana izvoza koji su stupili na snagu u avgustu 2022. dodatno su otežali poslovanje proizvođača peleta i njihovo redovo funkcionisanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar