U trendu

Na sajtu NBS sve o merama centralne banke o naknadama banaka

BEOGRAD – Građani koje zanima šta tačno znače mere o bankarskim naknadama koje je nedavno donela Narodna banka Srbije (NBS), sve informacije mogu saznati u videu na sajtu NBS.

Video je objavljen u okviru rubrike Korisno je da znate a mere Narodne banke pojašnjava mlađi supervizor za posrednu kontrolu banaka u Sektoru za kontrolu poslovanja banaka Ivana Paunović.

Iz Narodne banke navode da pošto su neke banke u prethodnom periodu najavile povećanje naknada za pojedine platne usluge kao i da je veliki broj njih u prethodnih malo više od godinu i po dana naknade i povećao, NBS je da bi zaštitila standard građanja razgovarala sa bankama i donela odgovarajuće propise.

Ivana Paunović je istakla da je rezultat aktivnosti NBS odziv svih banaka koje su povećale naknade za platne usluge građanima od 1. januara prošle godine da ih umanje za 30 odsto, odnosno do nivoa pre povećanja a složile su se i da godinu dana ove naknade ne povećavaju.

Iz NBS kao primer navode, da ako je recimo banka povećala naknadu za održavanje tekućeg računa sa 230 na 350 dinara, nakon umanjenja od 30 odsto, nova naknada će iznositi 245 dinara.

Isti princip se koristi i za ostale naknade koje su vezane za platni račun pa će tako kod izvršenja plaćanja, naknada povećana sa 0 na 20 dinara, nakon umanjenja od 30 odsto iznositi 14 dinara.
„Narodna banka Srbije je kao ključnu meru usvojila Odluku o platnom računu sa osnovnim uslugama. Njome je definisan minimalan paket usluga u okviru računa sa osnovnim uslugama, koji obuhvata platne usluge potrebne za svakodnevne životne aktivnosti, a čija je naknada ograničena na 150 dinara”, rekla je Ivana Paunović.
Usluge koje su propisane kao obavezne su otvaranje i vođenje dinarskog tekućeg računa, besplatno podizanje gotovine na šalteru i na bankomatima svoje banke, besplatna debitna kartica,
korišćenje mobilnog i elektronskog bankarstva.
Osim toga, korisnicima računa sa osnovnim uslugama biće omogućena plaćanja u okviru mobilnog i elektronskog bankarstva po ceni umanjenoj za 30 odsto u odnosu na klijente ostalih paketa računa kod kojih banka ovu uslugu naplaćuje.
Paunović je pojasnila da će građanima koji ipak budu želeli da imaju dodatne usluge, kao što je kreditna kartica, devizni račun, dozvoljeni minus ili izdavanje čekova, to biti omogućeno, iako se odluče da pređu na račun sa osnovnim uslugama.
Navela je da je Odlukom o platnom računu sa osnovnim uslugama definisano da će korisnici osnovnog računa moći da nadograde definisan paket usluga bez potrebe prelaska na skuplji paket računa.

Naknada koja bi im bila naplaćena za ove usluge ograničena je tako da ih ne dovede u lošiji položaj nego kada bi prešli na skuplji paket.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.