U trendu

Na Samitu energetike u Trebinju o dekarbonizaciji i tranziciji u energetici

TREBINJE – Na Samitu energetike u Trebinju ove godine posebno će biti apostrofirane teme dekarbonizacije i tranzicije u energetici, te restrukturiranja i reorganizacije elektronergetskih sistema u regionu, izjavio je generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović.
Petrović je rekao da je Samit energetike Trebinje, koji će od 22. do 24. okupiti 460 učesnika, važan za Republiku Srpsku i region i da je našao svoje mesto u struci, nauci, poslovnoj zajednici, ekonomskim i privrednim krugovima, prenosi Srna.

„Ove godine Samit će okupiti rekordan broj eminentnih učesnika. Samit je postao međunarodni sajam, na koji će doći investitori iz više zemalja, onih koje ulažu u Republiku Srpsku, Federaciju BiH i region. I svi zajedno obradićemo devet značajnih tema“, rekao je Petrović.

On je dodao da će jedna od tema biti i smart tehnologije koje su počele da osvajaju energetske tokove i sisteme.

„Svesni smo da moramo da otvorimo tu temu sa važnim, eminentnim stručnjacima iz tih oblasti koji će svakako animirati donosioce odluka, prvenstveno u energetskom sektoru, ali i na nivou vlada i zakonodavnih tela menjati neophodnu legislativu, kako bi se došlo do primene novih tehnologija koje već postoje u Evropi“, rekao je Petrović.

Petrović je naveo da energetska kriza može uspešno da prođe ako se tranzicija brzo izvršava i da je zato važno da Samit energetike ne bude samo samit struke i nauke, već i ekonomskih komunikacija, spojeva.

„To će doprineti tešnjoj saradnji između privrede, ekonomskih institucija, nauke, stručnih institucija, a poseban apostrof dajemo na saradnju sa privatnim sektorom, jer privatni sektor u regionu mora da ojača da bi mogao da učestvuje u izgradnji energetskih objekata bilo koje vrste, u suprotnom nećemo moći da izvršavamo obaveze, već ćemo zakupljivati druge firme“, rekao je Petrović.

On je istakao da je Samit energetike važan za Republiku Srpsku, ali i region, te smatra da su ispunili svoju misiju.

Samit energetike biće održan od 22. do 24. marta u Trebinju pod sloganom „Energetska stabilnost zapadnog Balkana“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.