U trendu

Na „Sinergiji“ predstavljena „PKS Instant Pay“ aplikacija

BEOGRAD – Na konferenciji „Sinergija 19“, posvećena informaciono-komunikacionim (IKT) tehnologijama kao i njihovoj primeni u kompanijama širom regiona Jugoistočne Evrope, danas je predstavljena „PKS Instant Pay“ aplikacija.

Sekretar Udruženja za bankarstvo i osiguranje Privredne komore Srbije (PKS) Katarina Ocokoljić izjavila je da je „PKS Instant Pay“ aplikacija namenjena pre svega trgovcima koji na svojim prodajnim mestima nemaju POS terminale, dok trgovcima koji ih imaju pruža mogućnost proširenja usluga svojim kupcima, uz niže troškove transakcija.

„Privredna komora Srbije će svojim članicama ponuditi aplikaciju potpuno besplatno, a dovoljno je da trgovci, koji se odluce na ovaj vid usluge, skinu aplikaciju sa Google Play prodavnice, a potom se obrate banci kod koje imaju račun i aktiviraju aplikaciju putem telefona ili tablet uređaja“, kaže Ocokoljić.

Prema njenim rečima, kako svaka banka mora da prođe neophodnu test fazu u testnoj laboratoriji Narodne banke Srbije, početak upotrebe ove inovativne tehnologije se očekuje nakon dobijanja svih saglasnosti NBS.

Kako ističe Ocokoljić, bitno je da primalac dobija sredstva odmah na računu, 365 dana u godini, 7 dana nedeljno, 24 časa dnevno.
„Pokrenuta je velika promena, gde smo od e-bankinga došli do mnogo bržeg procesa plaćanja. Imajući u vidu koliko je mobilni telefon postao deo svakodnevnice za očekivati je da u budućnosti ovakav vid naplate postane i najzastupljeniji“, zaključuje Ocokoljić.

U fokusu ovogodišnje „Sinergije“ su teme vezane za veštačku inteligenciju, klaud (cloud) tehnologiju i inovativno preduzetništvo.

Tokom tri dana trajanja konferencije biće održano više od 70 predavanja i demonstracija, ali i predstavljena najsvežija rešenja za IT bezbednost i izgradnju moderne biznis infrastrukture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.