U trendu

Na skupu u Novom Sadu o perspektivi cirkularne ekonomije

NOVI SAD – Međunarodna konferencija „Od linearnog ka cirkularnom – bioekonomija u perspektivi cirkularne ekonomije u Srbiji – regionalni i lokalni pristupi“ održana je danas u Novom Sadu, a predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da je potrebno da se pitanje profita svede na racionalnost u trošenju resursa.

Pastor je, otvarajući konferenciju, rekao da današnju temu doživljava kao razmišljanja o mogućnosti obuzdavanja „halapljivosti“ velikih kompanija i vraćanju u normalnost.

„Mislim da danas po tom pitanju ne stojimo dobro, a trenutna kriza u Evropi ne doprinosi rešavanju problema“, kazao je Pastor.

Dodao je da je od ključnog značaja razgovarati na regionalnom i lokalnom nivouo ovim temama, jer se, kaže, u Vojvodini od jedne tone stvorene biomase koristi samo dva odsto, a samo jedna bala sena može da zameni 3,5 litre nafte.

„Mi na nivou države, pokrajine i nivou lokalnih samouprava po pitanju strateških ciljeva stojimo dobro. Međutim, ključno je da li ćemo ta opredeljenja pretvoriti u realnost prvo u našim domaćinstvim, u lokalnim samoupravama“, kazao je Pastor, saopšteno je iz Skupštine AP Vojvodine.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je ova institucija prepoznala značaj zelene agende i cirkularne ekonomije te je stoga osnovan i Savet za cirkularnu ekonomiju koju čine eminentni stučnjaci.

„Prepoznajući važnost ove teme juče smo po peti put otvorili Regionalni poslovni forum uz učešće više od 250 kompanija, a jedna od ključnih tema bila je zelena agenda i cirkularna ekonomija. Kada budemo radili evaluaciju B2B sastanaka, o rezultatima ćemo obavestiti stručnu javnost i medije“, kazao je Vučurević.

Dodao i da prema podacima za prvih devet meseci ove godine u AP Vojvodini priviredni rast dostigao pet odsto, za šta je u velikoj meri zaslužna i cirkularna ekonomija.

Međunarodna konferencija održana je u organizaciji Regionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Alma Mons i završni je događaj projekta „GODANUBIO“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.