U trendu

Nafta ojačala na krilima pozitivnih ekonomskih prognoza

LONDON – Cene nafte su ojačale danas podržane sve izvesnijim ublažavanjem korona mera zaključavanja širom sveta, pozitivnim ekonomskim prognozama i manjom proizvodnjom usled sporog restartovanja naftaških postrojenja u Teksasu koja su bila zatvorena zbog snežne mećave i jakih hladnoća.

Severnomorska nafta Brent porasla je za 87 centi ili za 1,3 posto, na 66,11 dolara za barel na trgovanju do 9:45 časova po srednjoevropskom vremenu, a američka WTI nafta je ojačala za 68 centi ili za 1,1 procenat, na 62,38 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Investiciona banka Goldman Saks procenila je da će cene Brenta u drugom kvartalu 2021. skočiti na 70 dolara po barelu umesto na 60 dolara koliko je predviđala ranije, i da će tokom trećeg tromesečja nastaviti uspon na 75 dolara, što je više od prvobitno projektovanih 65 dolara.

Druga američka banka „Morgan Stenli“ očekuje prognozira rast cene Brenta na 70 dolara po barelu u trećem kvartalu.

„Broj novih slučajeva kovida-19 na globalnom nivou brzo pada, statistika o mobilnosti je na minimumu i počeće da se poboljšava, a u zemljama koje nisu članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) rafinerije već rade kao i pre pandemije“, navodi „Morgan Stenli“ u obaveštenju za klijente.

Obustava proizvodnje u Teksasu, uzrokovana prošlonedeljnom snežnom olujom, takođe je poduprla cene „crnog zlata“, kao i slabljenje dolara – budući da cene sirove nafte imaju tendenciju da se kreću u suprotnom smeru od kretanja američke valute. Neki proizvođači nafte iz škriljaca u SAD predviđaju da će proizvodnja u prvom kvartalu biti manja.

Američke zalihe ovog energenta i rafinisanih proizvoda su, prema preliminarnim rezultatima Rojtersove ankete, verovatno pale prošle nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.