Nafta poskupela, ali zabrinutost u pogledu tražnje ne popušta

LONDON – Cene nafte porasle su danas nakon što su tokom prethodne sesije pale na gotovo petomesečni minimum, ali je raspoloženje i dalje sumorno zbog rastućih zaliha u SAD i zastoja globalne ekonomije.

Cena fjučersa severnomorske nafte „brent” porasla je za 60 centi ili 1,0 odsto na 61,23 dolara za barel, a američke „lake“ nafte (WTI) za 18 centi ili 0,35 odsto na 51,86 dolara, prenosi agencija Rojters.

Obe vrste nafte su juče skliznule na najniže nivoe od sredine januara, na 59,45 dolara i 50,60 dolara, respektivno, usled skoka zaliha u SAD i rerkodne proizvodnje.

Istovremeno, signali o usporavanju globalne ekonomske aktivnosti intenzivirali su se poslednjih meseci, podstaknuti trgovinskim tenzijama između SAD i Kine, dva najveća potrošača energije na svetu.

Proizvodnja sirove nafte u SAD porasla je na rekordnih 12,4 miliona barela dnevno (bpd) u nedelji do 31. maja, saopštila je juče američka Uprava za energetske informacije (EIA).

Zalihe sirove nafte u SAD skočile su za 6,8 miliona barela u istoj nedelji na 483,26 miliona barela, što je najveći rast rast od jula 2017. godine.

Slab rast globalne ekonomije vrši pritisak i na perspektive tražnje nafte, zbog čega je banka „Morgan Stenli“ snizila svoju prognozu rasta tražnje za naftom za 2019. godinu sa 1,2 miliona barela dneno na 1,0 milion barela.

Takođe je srezala projekciju cene „brenta“ za drugu polovinu 2019. godine na raspon od 65-70 dolara po barelu, u odnosu na ranije projektovani raspon od 75-80 dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.